‘Der jong’ van Dagbesteding de Rode Beuk

Iedereen is gek op Maher!

Opeens stond Maher Al Khalil voor de deur van Dagbesteding de Rode Beuk in Simpelveld. Een Syrische man die geen woord Nederlands sprak. Des[1]ondanks wilde hij dolgraag de handen uit de mouwen steken om de klanten en medewerkers als vrijwilliger te ondersteunen. De Dagbesteding besloot hem te omarmen en inmiddels is hij als vrijwilliger “der jong” van het huis. De ouderen die wekelijks naar de Dagbesteding komen zijn dol op hem en praten hem de oren van het hoofd, ondanks dat ze elkaar nog niet zo goed verstaan. Mevrouw Mennens, zijn grootste fan, zegt er het volgende over: 

“Vir verstond os nit, maar vir verstond os waal!”

Sjoelen en tellen

Maher’s grote steun en toeverlaat in de Dagbesteding is Odilia Dietzenbacher. Odilia lacht: “Ik heb al vaker mensen in huis gehad die een andere taal spraken, dus ik ben goed in het spreken met handen en voeten.” Elke seconde in de Dagbesteding is Maher aan het leren. De gebruikelijke termen zitten er dan ook al goed in: “koffie, thee, warm, koud, tafel, stoel”, Maher kent net genoeg woorden om de klanten optimaal te kunnen ondersteunen in de Dagbesteding. Odilia: “Zo leren wij hem elke dag meer. Ook tijdens de activiteiten. Met het sjoelen oefenen we bijvoorbeeld getallen.” Mevrouw Mennens vult aan: “Ja, wij leren hem alles hoor, dat wordt een hele slimme, wa jong?” Maher knikt en zet een grote glimlach op. Die altijd positieve uitstraling heeft ervoor gezorgd dat de hele Rode Beuk hem in rap tempo heeft omarmd. En dat doet Maher ook: “Ik zie de mensen hier als mijn familie.” Natuurlijk gaat er ook een verhaal schuil achter Maher. Door middel van zijn Google Translate-app (een online vertaalmachine) vertelt Maher in het Arabisch tegen Google wat hem naar Nederland heeft gebracht. Google vertelt ons vervolgens dat Maher vanwege de oorlog zijn thuisland Syrië heeft moeten verlaten, de situatie werd daar te onveilig voor hem en zijn gezin. Na gereisd te hebben door verschillende landen zijn Maher, zijn vrouw en 3 kinderen 7 maanden geleden in Zuid-Limburg aangekomen.

Vertaalmachine

Maher krijgt complimenten voor het Nederlands dat hij al na een paar maanden onder de knie heeft. “Dan moet je mijn kinderen horen”, zegt Maher trots. “Die zitten pas een paar maanden op school en kunnen al goede gesprekken voeren.” Hoewel de vertaalmachine wordt ingezet tijdens dit interview gebruiken ze die overdag amper. Odilia: “Ik merk dat hij dingen veel sneller oppikt als hij ze gewoon zelf ervaart. Hij observeert, kijkt en doet dan ook meteen. En onze klanten leren hem maar al te graag Nederlands, inclusief de talloze Limburgse dialecten die hij er ook maar meteen bijkrijgt.” Zijn grootste dromen: Nederlands leren en zijn gezin gelukkig maken. Maher heeft onlangs zijn rijbewijs gehaald en hoopt snel een cursus Nederlands te kunnen volgen om daarna een betaalde baan te kunnen vinden. Tot die tijd is de Rode Beuk dolblij met zijn komst. “We hebben het mooi hier, wa jong?”, zegt mevrouw Mennens tegen Maher, terwijl hij een pluisje van haar jas veegt. “Die pluist mij ook nog!” En ze barsten in lachen uit. •

Voor meer informatie over Dagbesteding de Rode Beuk gaat u naar: www.meandergroep.com > Andere diensten > Dagbesteding

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep