Mangomoment

Thuiszorg

Mangomoment

Mandy Boosten
Auteur Mandy Boosten 24 oktober 2019

Meander Hulp Thuis organiseerde een Inspiratiemiddag, waarvoor 100 hulpen bij het huishouden zijn uitgenodigd. Op deze manier wil de organisatie te weten komen wat er bij ons als medewerkers speelt. Tijdens die middag benutten mijn collega’s en ikzelf ook onze tijd om ‘s lekker bij te kletsen. Tijdens onze gesprekken komt ook het begrip Mangomomenten ter sprake. Hebben ze daar al van gehoord? Bijna volmondig hoor ik ‘neuhh, wat is dat dan? Moet ik dan een mango meenemen naar mijn klant?’ Er wordt wat gelachen, daarna leg ik de term ‘mangomoment’ uit.

Moet ik dan een Mango meenemen?

Een mangomoment is een onverwacht, verrassend, soms heel klein gebaar tijdens het contact met een klant, collega, of familie. Ze vergen weinig tijd, middelen of energie.

“Ja, Ja”, klinkt het. “Heb je hier ook een voorbeeld van?” Natuurlijk heb ik dat. 

Ik vertel over een mooi moment dat ik heb mogen beleven met een van mijn klanten.

Deze meneer vond het vervelend dat er hulp in de huishouding was aangevraagd, want dat vond hij zelf helemaal niet nodig. Iedere week ging ik netjes naar hem toe. Hij liet me binnen, maakte een kopje cappuccino en vertelde dan over zijn reizen vroeger en dat hij nog eens naar een concert van André Rieu zou willen gaan. Als ik er dan op aanstuurde om wat te doen in zijn huishouden, samen of alleen, wees hij dit resoluut af. Maar de naam André Rieu bracht me op een idee. 

Opeens had ik het idee!

De week erop stond ik ‘gewapend’ met een schermvergroter en adapter voor mijn telefoon bij hem aan de deur. Zodra meneer me binnen liet, vertelde ik hem dat ik een leuke verrassing voor hem had. Hij reageerde argwanend en wachtte af. Nadat ik alles had klaar gezet, YouTube opgestart en André Rieu opgezocht had, drukte ik op het knopje ‘spelen’. Wat er toen gebeurde, was zo mooi om te zien. Meneer straalde van vreugde en was ontroerd door de muziek. 

Daar stond ik dan, met een brok in de keel, dat zoiets kleins zoveel betekenen kon. En ik heb natuurlijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om meteen een beetje van zijn huishouden op orde te brengen. Inmiddels mag ik er gewoon schoonmaken.

Inmiddels is het stilgevallen aan de tafel waar ik zit. Gelukkig maar voor een seconde, want toen beseften mijn collega’s dat ook zij zulke momenten meemaken.  Alleen wisten ze niet dat dit Mangomomenten waren.  

Auteur

Mandy Boosten

Ik ben Mandy Boosten en ben 9 jaar werkzaam als Hulp bij het Huishouden bij MeanderGroep. Ik vind het leuk en dankbaar werk en kijk graag met anderen hoe wij onze klanten het beste kunnen ondersteunen.