Daar is zo'n stok wel handig voor...

Thuiszorg

Daar is zo'n stok wel handig voor...

Audrey van der Weerden
Auteur Audrey van der Weerden 6 juni 2019

Het is maandagochtend; na een aantal huisbezoeken kom ik op kantoor aan. Met een kopje warme thee kruip ik achter mijn computer. Ik open mijn mail en zie een mailtje van een huisarts verschijnen. 

Hoi Audrey,
Zou jij bij mevrouw B. op huisbezoek kunnen gaan? Mevrouw geeft aan dat zij het huishouden niet geregeld krijgt.

Ik pak mijn telefoon en toets het nummer van mevrouw in. “Hallo u spreekt met Audrey van Meander Thuiszorg. Ik ben door de huisarts gevraagd om eens bij u langs te gaan, weet u hiervan?” 

Een vriendelijke stem beantwoordt mijn telefoontje.

“Fijn dat u langs kunt komen”, klinkt het dankbaar. We praten even en spreken af voor woensdag 10 uur.  

Een paar dagen later bel ik bij haar aan. Door het raampje van de deur zie ik een dame naar me kijken. Ik zwaai en de deur gaat open. Mevrouw nodigt me uit verder binnen te komen. Haar haardos staat rechtovereind en in haar linkerhand houdt ze een stok. Ik kijk langs haar heen de hal in. Overal staat wel wat. Dozen, schoenen, vazen, papierwerk. Het is een labyrint van rommel. Mevrouw loopt voor en af en toe schuift ze iets aan de kant met haar stok. 

“Daar is zo’n stok wel handig voor”, zeg ik om het ijs te breken. Mevrouw grinnikt en knikt. Ook in de kamer is het niet bepaald leeg. Ik schuif wat spullen aan de kant om op de bank te kunnen plaatsnemen. Mevrouw gaat in haar relaxstoel zitten. Ze begint te vertellen over haar leven, haar beperkingen en wat ze leuk vindt om te doen. 

“Ik houd erg van knutselen en handwerken. Daarom is het hier ook zo vol”, verontschuldigt ze zich. “Als ik wat heb gemaakt, zet ik het neer en zoals je ziet is dat al heel wat!” 

Ik vraag haar naar het huishouden en hoe dat gaat. Mevrouw geeft aan dat zij niet lang kan staan en veel pijnklachten heeft. Ik geef informatie over hulp bij de huishouding, de eigen bijdrage en de wijze waarop het aangevraagd kan worden. Samen bellen we naar het Wmo-loket om een melding te maken. 

“Wat fijn dat het geregeld is ” zegt ze opgelucht. “Ik hoop dat het snel is geregeld.”
“Ja dat hoop ik”, verzeker ik haar. “En als er iets is, kunt u altijd contact met mij opnemen.”
“Dat zal ik doen.”

Samen lopen we terug naar de voordeur. Bij de deuropening krijg in een knutselwerkje van mevrouw in mijn handen gedrukt. 

Hier voor jou, omdat je mij geholpen hebt.
Ik bedank haar.“ Dat had niet gehoeven, ik doe het graag.

Aangekomen op kantoor zet ik het knutselwerkje van mevrouw op mijn bureau. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Altijd leuk als je bezoek gewaardeerd wordt. 


Auteur

Audrey van der Weerden

Van zorg aan kinderen tot zorg aan ouderen van ruim honderd jaar oud, zorg bieden in elke fase van het leven. Ik neem jullie mee de wijk in en laat jullie als wijkverpleegkundige een van de meest veelzijdige sectoren van de zorg zien!