Een nieuwe collega

Thuiszorg

Een nieuwe collega

Mandy Boosten
Auteur Mandy Boosten 30 januari 2020

"Waarom ben je zo belangrijk voor onze moeder? Je komt toch alleen om te poetsen?'"

Deze vraag werd mij gesteld door één van de dochters van mijn klant. Ze is extra gekomen in de tijd dat ik bij haar moeder ben en stelt de vraag als we aan ons kopje thee zitten. Ik glimlach en begin het gesprek met haar.

Het klopt dat wij thuishulpen als eerste worden ingeschakeld als er hulp nodig is. Wij ondersteunen in wat een klant zelf niet meer kan. En daar vallen inderdaad als eerste de huishoudelijke taken onder. Natuurlijk verschilt dit per klant.

Voorzichtig stuur ik het gesprek terug naar haar moeder, vertel dat we veel samen doen en het vaak gezellig is. Haar moeder heeft me wel eens verteld dat ze het gevoel heeft haar kinderen te belasten nu ze meer zorg nodig heeft. Of dat het lastig is als ze zelf wil mee helpen omdat het dan langer duurt en haar kinderen hun eigen leven hebben en het al druk genoeg is. Met klem benadruk ik de dochter dat dit in werkelijkheid niet het geval is, maar dat het af en toe gemakkelijker is om met een "vreemde" te praten of dingen te vragen. Hierbij had ze eigenlijk nog helemaal niet stilgestaan.

Verbaasd merkt ze op: "Dan ben jij ook degene die haar helpt met haar afstandsbediening, en haar eten in de koelkast controleert op houdbaarheidsdatum. En op de dagen dat jij hier bent belt ze ons ook niet meer of we tijd hebben om op bezoek te komen."

Glimlachend antwoord ik "blij dat ik mijn werk kan doen".

Nieuwsgierig vraagt ze verder wat het werk allemaal inhoudt. Want zelf had ze altijd het beeld bij ons dat wij alleen maar over de vloer kwamen om schoon te maken. Nu weet ze dat het zoveel meer is dan alleen voor een schone omgeving te zorgen.

Na een paar maanden ben ik bezig bij een andere klant, sta op het balkon, terwijl ik opeens een bekende stem van boven mij hoor:

"Hey collega, wat hebben wij een leuk en dankbaar beroep he?

De dochter van mijn oude klant was zo nieuwsgierig geworden en was gaan informeren of er voor haar een plekje binnen  Meander was. Dat plekje was er en ze besloot van baan te wisselen. Inmiddels zijn we nu dus collega's....  


Auteur

Mandy Boosten

Ik ben Mandy Boosten en ben 9 jaar werkzaam als Hulp bij het Huishouden bij MeanderGroep. Ik vind het leuk en dankbaar werk en kijk graag met anderen hoe wij onze klanten het beste kunnen ondersteunen.