"Maar" een hulp bij het huishouden.

Thuiszorg

"Maar" een hulp bij het huishouden.

Mandy Boosten
Auteur Mandy Boosten 16 mei 2019

Ik heb de planner aan de lijn en krijg een nieuwe klant toegewezen. 

 Mandy, ik heb een vriendelijke man van bijna 100 jaar die ondersteuning kan gebruiken in het huishouden. 

Vanaf nu mag je twee keer in de week bij hem aan de slag".

Een paar dagen later sta ik bij hem voor de deur. "Goedemorgen, ik ben Mandy Boosten, uw hulp bij het huishouden". "Oh dus jij komt nu de boel voor mij op orde houden" zegt hij en zwaait de deur voor me open.

De planner had niets teveel gezegd. Dit is inderdaad een erg vriendelijke man en hij maakt graag een praatje. Al snel ontdek ik dat hij een veelzijdig en cultureel leven voorbij heeft geleid. Maar ik zie ook veel verdriet. Meneer is namelijk al 18 jaar weduwnaar. Zijn 100ste verjaardag naderend, begint hij ook openhartiger te spreken over zijn hartenwens, dat merk ik elke keer weer als ik er ben.

Na zijn 100ste verjaardag vindt hij het wel welletjes geweest. Hij is van mening dat hij zijn omgeving en dierbaren genoeg kennis achter laat. Iedereen is verzorgd en niemand heeft hem nog nodig. Hij wil zijn eeuwige lijdensweg gaan beëindigen.

Sinds hij de woorden aan mij heeft uitgesproken, merk ik dat ik mijn normale huishoudelijke taken minder belangrijk vind. 

Ik voel dat meneer het prettiger vindt als ik rustig bij hem zit en naar hem luister.

Hem help met de kleine dagelijkse dingen die voor hem te ingewikkeld worden. Of dat ik aan zijn lievelingskoekje denk bij de thee. 

Inmiddels kom ik elke dag langs om te kijken of er iets in huis moet gebeuren en vooral ook of meneer een vriendelijk gezicht kan gebruiken waardoor zijn laatste dagen hem niet zo zwaar vallen.

Op een vrijdag neem ik afscheid. Wetende dat de volgende keer dat ik hem tref, dat in het crematorium zal zijn bij uitvaart. Ondanks het verdriet ben ik ook blij dat ik iets voor meneer heb kunnen betekenen in deze laatste fase in zijn leven. Ik trek voor de laatste keer de deur achter me dicht en voel ook wel iets van trots. Bedenkend dat een 'poetshulp' zoals ik zoveel verschil kan maken bij onze klanten. En dat wij zoveel meer doen dan alleen poetsen bij onze klanten...

Auteur

Mandy Boosten

Ik ben Mandy Boosten en ben 9 jaar werkzaam als Hulp bij het Huishouden bij MeanderGroep. Ik vind het leuk en dankbaar werk en kijk graag met anderen hoe wij onze klanten het beste kunnen ondersteunen.