'Ik vecht voor mijn dochter'

Thuiszorg

'Ik vecht voor mijn dochter'

Audrey van der Weerden
Auteur Audrey van der Weerden 12 september 2019

Na een lange werkdag plof ik samen met een kopje thee op de bank. Ik pak mijn telefoon erbij en scrol door mijn Facebook tijdlijn. Ik zie een bericht van Nursing. Er wordt gevraagd naar verhalen van zorgmedewerkers. Verhalen over patiënten die jouw kijk op het vak voorgoed hebben veranderd of die je geraakt hebben. 

In de wijkzorg kom je veel verschillende zorgvragers tegen. De ene dag ga je op huisbezoek bij een dame van 100 jaar oud en de volgende dag zit je samen op de bank bij een kindje van 3 jaar. Er is niet alleen een uiteenlopende leeftijd maar ook een uiteenlopende zorgvraag. De zorgvraag kan verschillen van hulp bij het douchen tot verzorging in de palliatieve fase.

Als net-gediplomeerde verpleegkundige maak je veel nieuwe en indrukwekkende situaties mee. Als ik terugdenk aan een patiënt die mij geraakt heeft bevond deze zich in de palliatieve fase. Het ging om een mevrouw van begin 40. Haar huisarts vroeg mij om op huisbezoek te gaan. Ik belde haar op en maakte een afspraak.

Een meisje van 14 maakte de deur open. We liepen samen de trap op en in de woonkamer trof ik mevrouw liggend in bed aan. Ze begroette me vriendelijk. Ik gaf haar een hand en we raakten aan de praat. Mevrouw was zelf ook verpleegkundige en had jarenlang op de operatiekamer in een groot ziekenhuis gewerkt. Ze vertelde me alle ins en outs en wilde graag met mij discussiëren over hoe de zorg verbeterd kon worden. 

Na een gesprekje over koetjes en kalfjes vroeg ik haar of ze wist waarom de huisarts mij gevraagd heeft om langs te komen. De toon van het gesprek veranderde en mevrouw begon te vertellen over haar medische geschiedenis. Een jaar geleden is bij haar longkanker ontdekt. Mevrouw heeft hiervoor een chemokuur ondergaan; deze zou haar genezen. Na afloop van de chemokuur voelde ze zich goed en was ze klaar om deze vervelende tijd achter zich te laten. 

Een aantal maanden na afloop van de chemokuur ging mevrouw op controle. Het ondenkbare bleek werkelijkheid te zijn geworden. Er waren meerdere tumoren in het lichaam gevonden en er was geen kans op herstel. Bij het horen van dit nieuws stortte mevrouw in. “Hoe moet ik dit aan mijn dochter vertellen?” vroeg zij zichzelf af?

Ik vecht niet voor mezelf tegen deze vreselijke ziekte, maar voor mijn dochter

Na de diagnose brak een tijd vol vechtlust aan.
 “Ik vecht niet voor mezelf tegen deze verschrikkelijke ziekte maar voor mijn dochter” vertelde mevrouw met een brok in haar keel. Van deze uitspraak kreeg ik tranen in mijn ogen. Op het moment van mijn bezoek was de energie om te vechten al met rasse schreden achteruitgegaan, maar die vechtlust bleef! We spraken af dat wij tweemaal per dag zouden ondersteunen bij het wassen en omkleden, zodat mevrouw genoeg energie overhield om te genieten. 

Bij elk zorgmoment zag ik mevrouw achteruitgaan. Van de eens zo zelfstandige vrouw bleef niets over. Ze vond het moeilijk om dingen uit handen te geven, maar het ging niet meer. Ze vertrouwde mij en mijn collega’s steeds meer, we mochten steeds meer handelingen overnemen. Vechten wilde ze; niet voor zichzelf maar voor haar dochter. Op een gegeven moment hield het vechten op, want niemand wint van deze ziekte in dit stadium, ook zij niet..

Terwijl ik deze blog schrijf denk ik terug aan mevrouw en haar gezin. Het verdriet van haar dochter bij het overlijden van haar geliefde moeder en het verdriet van haar echtgenoot die het nu zonder de steun van zijn vrouw moest doen. Ook denk ik terug aan de dankbaarheid die beiden naar ons als thuiszorg toonden voor de goede zorgen voor hun geliefde. Voor deze dankbaarheid voer ik mijn werk dagelijks met passie uit!

Heb jij ook een verhaal over een patiënt die jouw kijk op het vak voorgoed veranderd heeft of die je geraakt heeft? Deel jouw verhaal in de reacties!


Photo by Aliyah Jamous on Unsplash

Auteur

Audrey van der Weerden

Van zorg aan kinderen tot zorg aan ouderen van ruim honderd jaar oud, zorg bieden in elke fase van het leven. Ik neem jullie mee de wijk in en laat jullie als wijkverpleegkundige een van de meest veelzijdige sectoren van de zorg zien!