All I want for christmas is HULP!

Thuiszorg

All I want for christmas is HULP!

Audrey van der Weerden
Auteur Audrey van der Weerden 24 december 2019

De kerstdagen komen weer erg dichtbij. De straten zijn versierd met lichtjes, kerstbomen en andere versiersels. Door mijn autoradio schalt ‘All I want for Christmas is you’. Ik parkeer mijn auto en stap uit om naar mijn eerste huisbezoek van vandaag te gaan. 

Ik heb deze mevrouw een aantal weken geleden voor het eerst ontmoet. Ze verontschuldigde zich voor de rommel en haar kortademigheid. ‘Dat maakt toch niets uit, ik ben wel wat gewend’ antwoordde ik. Mevrouw is onlangs ernstig ziek geworden. Ze levert fysiek ontzettend veel in waardoor zij ook op psychisch vlak ongelukkiger wordt. "Audrey, vroeger ging ik naar mijn werk en daar zag en sprak ik mensen. Nu zie ik soms wekenlang niemand! Jij bent de eerste persoon die ik in twee weken zie", snikte ze in ademnood.

“Vroeger zag en sprak ik mensen op mijn werk. Nu zie ik soms wekenlang niemand! Jij bent de eerste persoon die ik in twee weken zie”. 

Ik wreef ter geruststelling over haar schouder en luisterde aandachtig. ‘Ik heb gewoon geen puf om iets te ondernemen, ik moet dit hele huis in mijn eentje onderhouden. Zelfs als ik iedere dag een beetje doe, houd ik geen energie over. Ik kan niet eens bij de buurvrouw op visite gaan.’ Van de eerst zo vitale en actieve vrouw is niets over. De vloer heeft in geen tijden een stofzuiger of dweil gezien. Medicatie lag over de keukentafel verspreid. Mevrouw kwam er niet aan toe om hier orde in te scheppen.

Ik begon met de medicatie. Na verschillende telefoontjes met huisarts en apotheek hadden we duidelijk welke medicatie ze moest slikken en wanneer. Ik maakte een overzicht op papier. ‘Dankjewel, hier kom ik wel uit’, zei ze. Daarna belden wij samen naar het Wmo-loket om een aanvraag voor huishoudelijke hulp, een scootmobiel én een gehandicaptenparkeerkaart te doen. We planden een nieuwe afspraak en namen afscheid. 

En vandaag, in de aanloop naar kerst, ben ik er weer. Het duurt een tijdje voordat mevrouw de deur openmaakt en ik schrik van haar achteruitgang. Haar gezondheid gaat op en af. De Wmo-consulent is op huisbezoek geweest, maar het verzoek om extra hulp is in eerste instantie is afgewezen. “Dit kan niet”, verzeker ik haar en besluit weer te gaan bellen. Vanuit mijn ooghoek zie ik haar zitten, een trieste blik op oneindig. Intussen galmt het liedje nog steeds door mijn hoofd: ‘All I want for Christmas’… Ik weet het antwoord wel…


Auteur

Audrey van der Weerden

Van zorg aan kinderen tot zorg aan ouderen van ruim honderd jaar oud, zorg bieden in elke fase van het leven. Ik neem jullie mee de wijk in en laat jullie als wijkverpleegkundige een van de meest veelzijdige sectoren van de zorg zien!