Ergotherapie is relevant voor een breed scala aan mensen die moeite ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en taken. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, werk, zelfzorg, hobby’s en mobiliteit. Deze problemen kunnen mogelijk te wijten zijn aan lichamelijke en/of psychische beperkingen. 

Een ergotherapeut zal binnen elk van deze problemen onderzoeken of er alternatieve manieren van handelen mogelijk zijn, zodat iemand zijn zelfstandigheid kan behouden. De ergotherapeut zal deze nieuwe manieren van handelen met de klant oefenen. Een andere benadering kan zijn het gebruik van hulpmiddelen, waarbij de ergotherapeut het gehele proces, van selectie tot plaatsing en correct gebruik, begeleidt. Als laatste optie kan de ergotherapeut ook helpen bij het aanpassen van de omgeving om zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden.

Voorbeeld:

Iemand kan door een ergotherapeut geholpen worden wanneer hij/zij problemen heeft bij de dagelijkse handelingen. Wanneer iemand bijvoorbeeld problemen heeft bij het zelfstandig aankleden, kan de ergotherapeut in kaart brengen wat hiervan de oorzaak is en samen met de klant op zoek gaan naar geschikte oplossingen. Wanneer iemand bv een bewegingsbeperking heeft in de arm kan dit zich uiten in het oefenen van het aankleden op een andere manier of het inzetten van hulpmiddelen om het aankleden makkelijker te maken. 

Ook wanneer iemand de handelingen die horen bij het aankleden niet meer kan overzien door cognitieve problemen kan de ergotherapeut bijdragen aan oplossingen om ook in dat geval meer zelfstandigheid te bereiken en behouden.


Naast problemen bij het aankleden kan een ergotherapeut ingeschakeld worden voor alle handelingen waar iemand moeilijkheden ervaart en waarin de zelfstandigheid beperkt wordt.

Doelgroep van MeanderGroep: volwassenen en ouderen

De ergotherapeuten van MeanderGroep Zuid-Limburg richten zich met hun diensten voornamelijk op volwassenen en ouderen. Ze bieden behandelingen aan huis of op verschillende locaties, zoals op de werkplek. Bovendien kan een behandeling ook plaatsvinden op een specifieke Meander-locatie, afhankelijk van de behoeften en omstandigheden van de klant.

 

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze aanpak? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op 045 211 00 40 of mail naar secretariaatparamedischedienst@mgzl.nl. Bij de Hambos staan we klaar om u te begeleiden op de weg naar een gezond en zelfstandig leven. Uw welzijn is onze prioriteit en we kijken ernaar uit om u te assisteren in uw revalidatie- en hersteltraject.

Medewerkers

15

Locaties

17

Contact

Voor een eerste afspraak of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Paramedische Dienst via

T | 045 - 546 74 80

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep