Sandra Peerboom uit Brunssum heeft een weggeefkastje in haar voortuin

“Ik noem het kastje ook wel eens mijn derde kindje”

Het idee voor een weggeefkastje komt uit Amerika. Toen ik daarover las wist ik gelijk: hier ga ik iets mee doen. Ik wil mijn hele leven al zorgen en delen, dus dit past zo bij mij! Natuurlijk was er eerst twijfel: durf ik dat wel, hoe gaan mensen erop reageren? Maar in maart vorig jaar heb ik de stap gezet.

Ik heb inmiddels vaste bezoekers. Elke dag komt bijvoorbeeld een meneer op de fiets langs om wat op te halen. Laatst zag ik hem op de weg terug een leeg blikje oprapen voor het statiegeld; dan weet je dat hij het echt nodig heeft. Dat doet me wat.

Ik heb twee dochters, maar het kastje noem ik wel eens mijn derde kindje. Nu ik het erover heb krijg ik weer kippenvel. Het eerste wat ik ’s ochtends doe is, in mijn pyjama, nieuwe voorraad plaatsen en een foto maken voor de Facebookgroep. Ik struin het internet af voor gratis artikelen, die haal ik dan op en zo bouw ik aan een voorraad. Maar ik heb ook vaste donateurs. Zo staat er elke zaterdag een zak met verse groenten en fruit voor de deur. Daar zijn mensen zo blij mee, want dit is doorgaans duur. Naast eten staan er ook verzorgingsproducten in het kastje zoals tampons of zeep. Maar ook luiers en schoonmaakmiddelen of zelfs knuffels en spelletjes.

In het verleden werd de kast nog wel eens in één keer leeggehaald. Nu staat hij dichter tegen het huis en heb ik ook regels opgehangen om misbruik te voorkomen:   maximaal drie producten per gezin per dag.

Mijn gang is een opslagplaats van spullen. Met kerst doe ik iets extra’s, zoals een leuk kaarsje ingepakt. Armoede is een schrijnend iets, ik vind het fijn om op deze manier mijn bijdrage te kunnen leveren.

 

Zelf ook een bijdrage leveren? Het kastje bevindt zich aan de Akerstraat in Brunssum. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina Neem- en deelkastje Langeberg


MENS magazine

Bekijk hier het nieuwe lifestyle magazine van Meander!

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep