Jij en ik: Bila & Anita

Vroeger runde ze haar eigen café in Kerkrade. Muziek was haar leven. Dat is altijd zo gebleven voor Bila Dohmen, ook nu ze dementie heeft. Zorgassistent Anita Janssen doet er alles aan om muziek een rol te blijven laten spelen in haar leven. Dankzij een actie van Meander eXtra bezocht het tweetal onlangs samen het grote TV-concert van Guido Dieteren op de markt in Kerkrade. Een onvergetelijke avond voor de twee muziekliefhebbers, die een bijzondere band hebben. We zochten Anita en Bila naderhand op in Kapelhof.

Bila woont al een aantal jaren in Kapelhof, waar Anita als zorgassistente aan de slag is. Anita: “Toen ik Bila een jaar geleden leerde kennen, klikte het meteen. We vonden elkaar al snel in onze liefde voor muziek en gezelligheid.” Bila heeft dementie, waardoor haar geheugen achteruit gaat en praten ook steeds moeilijker wordt. Toch kan Anita haar als geen ander lezen: “Ik weet precies wat ze voelt. Die avond bij Guido Dieteren, straalde ze van oor tot oor. Dat zie je ook als we het er nu over hebben.” Bila knikt instemmend terwijl een grote lach op haar gezicht verschijnt.

Muziek heeft altijd een belangrijke rol in het leven van Bila gespeeld. Anita: “Vroeger runde ze haar eigen café in Op de Bossen in Kerkrade. Een krachtige, zelfstandige vrouw die keihard gewerkt heeft, maar ook veel plezier heeft gemaakt in haar leven. Ze heeft in die tijd heel veel gezongen en dat doen we nu nog steeds samen. Ook al is het tegenwoordig dan meer neuriën, het gevoel dat bij haar ontstaat bij het zingen van bepaalde liedjes is onbeschrijfelijk. En dat doet mij ook veel.”

“Wij vonden elkaar in onze liefde voor muziek”

Als zorgassistent heeft Anita, naast de ondersteuning in de zorg, meer tijd om oprechte aandacht te geven aan de bewoners: “Ik vind het belangrijk om te kijken naar de mens achter de mens. Bila heeft nu dementie, maar ze is en kan zoveel meer dan dat. Als caféhouder vond Bila het bijvoorbeeld altijd ontzettend belangrijk dat ze er goed uitzag.” Bila giechelt: “Gevoel voor mode heb ik nu ook nog wel”.  Anita knikt: “Ze bekijkt mij ook elke keer weer van top tot teen, of ik er goed uitzie. We gaan dan ook regelmatig samen shoppen in Kerkrade of nemen de Meander-bus naar het winkelcentrum. Dat is iets wat zij heel belangrijk vindt en het is ook nog eens hartstikke gezellig.”

Anita werkt inmiddels een jaar als zorgassistent. Daarvoor heeft ze 17 jaar bij de Horeca Service gewerkt, ook in Kapelhof: “Dat heb ik al die jaren met liefde gedaan, maar ik wilde gewoon meer betekenen voor de bewoners. Dankzij Meander kreeg ik de kans me te ontwikkelen naar zorgassistent en dat bevalt ontzettend goed.” Bila is heel bijzonder voor Anita, en andersom. Anita: “Bila heeft geen familie meer en krijgt geen bezoek. Des te belangrijk vind ik het om er voor haar te zijn en haar in het zonnetje te zetten. Want dat verdient ze.” En wat Bila van Anita vindt? Bila glimlacht: “Hetzelfde.”


MENS magazine

Bekijk hier het nieuwe lifestyle magazine van Meander!

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep