Fred Pol heeft een eigen voedselbank opgezet in Heerlerheide

“Kinderen en ouderen moeten geen honger lijden”

Ik vind dat niemand honger mag lijden. En al zeker geen kinderen en ouderen, die niet zelf voor hun boterham kunnen zorgen. Vandaar dat ik mij hard maak om ervoor te zorgen dat iedereen eten op tafel heeft.

Met een aantal vrijwilligers zette ik eind vorig jaar een eigen voedselbank op in de buurt Passart in Heerlerheide. Zo’n 2 à 3 keer per week ontvangen we daarvoor verschillende producten van de Voedselbank in Landgraaf. Daarbij ga ik de hele buurt langs op zoek naar mensen die kunnen bijdragen. Zo was er een mevrouw die twintig dozen vol hygiëneproducten kon doneren en kreeg ik laatst een telefoontje van iemand die een grote lading bonen over had. Mensen uit de buurt weten ons gelukkig steeds meer te vinden.

Op woensdag en vrijdag kunnen inwoners langskomen in onze voedselbank. Daar kunnen ze kiezen uit onder andere brood, groente en pudding, maar bijvoorbeeld ook prima vlees, dat is afgekeurd omdat het niet helemaal aan de winkelstandaarden voldoet. Wekelijks verwelkomen we zo'n veertig gezinnen. Mensen zijn ontzettend dankbaar. Vooral de grote gezinnen met kinderen raken me diep. Als er in het weekend eens wat extra’s bij ons binnenkomt, ga ik persoonlijk langs om dit bij hen af te leveren. Hun glimlach aan de voordeur is dan onbeschrijfelijk. Het doet me terugdenken aan mijn eigen jeugd. In een gezin van veertien kinderen, waarvan ik de jongste was. was er niet altijd genoeg eten. Ik heb er dan ook altijd voor gezorgd dat mijn (klein)kinderen dat niet hoeven mee te maken. En dat wil ik voor zoveel mogelijk mensen realiseren.

Weet je, ik houd gewoon van de mens. Als ik hier door de wijk loop, kennen de meesten me. Is er een oudere dame met een kapot poortje, dan draai ik dat even vast. Dan komt het gesprek vanzelf op gang en hoor ik wat er verder speelt. Armoede is helaas nog steeds een realiteit voor veel mensen. Daarom probeer ik initiatieven zoals de voedselbank op te zetten, zodat iedereen een betere levenskwaliteit kan ervaren.


MENS magazine

Bekijk hier het nieuwe lifestyle magazine van Meander!

 

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep