Foodblogger Renate uit Brunssum inspireert met eten

Foodfluencers worden ze ook wel genoemd. Mensen die bloggen of vloggen over eten en koken. De Brunssumse Renate doet dat met hart en ziel. Ze deelt niet alleen de lekkerste recepten online, maar geeft ook informatie waar je in de buurt goede ingrediënten kunt kopen of geeft tips over leuke eetplekjes in Limburg. Voor deze eerste editie van MENS maakte ze haar favoriete recept klaar.

“Mijn gewicht bepaalt niet wie ik ben”

Gewicht is van jongs af aan een issue voor Renate Debets uit Brunssum. Op dagen dat het minder goed gaat, grijpt ze naar de voorraadkast. Na een ernstig ongeluk in 2013 waarbij ze weer opnieuw moest leren zitten en lopen, moest ze noodgedwongen stoppen met sporten. De burn-out die later volgde maakte dat ze nog meer ging eten uit emotie. Op haar zwaarst woog ze 105 kilo. “Je wilt niet weten wat ik allemaal kocht in de supermarkt: van zakken chips tot kaasjes. Pas toen ik uit mijn burn-out kwam, realiseerde ik me: waar ben ik mee bezig? Ik zocht hulp bij een diëtist die me heel intensief begeleidde. Niet met het zoveelste dieet maar door te werken aan gedragsverandering en portiecontrole. Dit zette alles in beweging.”

Renate leerde dat afvallen gaat om keuzes maken. Geen volle melk, maar magere bijvoorbeeld. En alles met een positieve insteek. “Ik stapte af van labels als ‘gezond’ en ‘ongezond’ en at alles met mate. Ik ging ook weer wandelen en de kilo’s gingen er snel vanaf.”

In die periode maakte Renate een account aan op Instagram en startte ze later ook een blog. “Ik was altijd al in de keuken bezig, dat was niks nieuws. Maar nu ging ik bewuster koken en deelde dit: elke maaltijd ging online. Heel veel mensen vroegen me om recepten en tips. Voor mij persoonlijk was mijn blog een stok achter de deur. Ik ging fruit eten en leerde dat een gevarieerde mix van alles het beste is. Daar speelde ik met mijn recepten op in, alles in gezonde porties. ‘Wat jij allemaal met groente kan doen is niet normaal’, zei mijn diëtist. Ik kreeg steeds meer volgers die ik met mijn enthousiasme de keuken in kreeg, dat gaf me een bepaalde adrenaline.”

De afgelopen tijd is Renate weer aangekomen. De oorzaak: een intensieve periode waarbij de zorg voor haar vader en moeder centraal stond en Renate verviel in oude patronen. Met één groot verschil; ze is zich nu veel meer bewust van haar valkuilen. “Geen enkel mensenleven loopt in een rechte lijn” zegt ze. “Er komen altijd hobbels op je pad. Eten en emotie zijn bij mij sterk met elkaar verbonden en elke dag weer werk ik aan mijn relatie met voeding. Verandering van gedrag duurt jaren, gaat met vallen en opstaan,  maar ik wil laten zien dat het kan.”

“Wat zegt een getal op de weegschaal nu over mij ? Niets. Het getal bepaalt niet wie ik ben of hoe ik mij voel. Ik hoop andere mensen die met hun gewicht worstelen te inspireren met mijn account. Ook wil ik laten zien dat vers en gezond koken helemaal niet moeilijk is. Daarnaast deel ik nu ook persoonlijke dingen, zoals de zorg voor mijn moeder. Wat dat betreft past mijn blognaam; FoodLoveLifeBeing, perfect bij mij, dit is alles wat ik belangrijk vind.”

Recept pancakes voor een lekkere, goede en gezonde start van de dag.

2 porties (8-10 pancakes)

Voor het beslag:

  • 150 g Griekse yoghurt 0%
  • 75 g volkorenmeel
  • 1 ei 
  • 1 tl bakpoeder


De topping:

  • 1 banaan
  • 100 g aalbessen 
  • 100 g blauwe bessen
  • Poedersuiker

Hoe maak je de pancakes?

1. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix goed.
Het is beslag wordt nog ietsje steviger als je het een half uurtje laat rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook de avond vooraf maken, scheelt weer tijd in de ochtend.

2. Verwarm een koekenpan; goed warm en dan terug naar middel. Doe er géén vetstof (olie of boter) in en schep er met een eetlepel 4 of 5 hoopjes beslag in. Na anderhalf tot 2 minuten probeer je of je met een spatel makkelijk onder de pancake komt, als dat lukt draai je de pancake om, nu nog een minuutje of twee bakken en dan is het alleen nog maar een stapeltje pancakes op je bord leggen, toppen met banaan, blauw bessen, aalbessen of fruit dat jij lekker vindt en een beetje poedersuiker. 


MENS magazine

Bekijk hier het nieuwe lifestyle magazine van Meander!

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep