Na maanden van regen is het heerlijk om de zon weer te omarmen! Maar je kunt daardoor vergeten om op tijd naar de schaduw te gaan of je in te smeren. Blijf Uit De Zon Dag is in het leven geroepen als een reminder om de schadelijke invloed van de zon te beperken.

Onbeschermd de zon ingaan, kan je huid beschadigen en je loopt een hoger risico op huidkanker. Zelfs als je nooit verbrandt kan zonlicht je huid beschadigen. Een goede bescherming is daarom belangrijk.

Wist je dat het gebruik van sommige medicijnen ervoor kan zorgen dat je gevoeliger wordt voor zonlicht? Je krijgt dan bijvoorbeeld sneller last van huiduitslag of verbranding. Op Apotheek.nl kun je opzoeken of jouw medicijn je overgevoelig maakt voor de zon. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat je meer vocht en zout verliest, waardoor je moeilijker zweet. 

Tips om jezelf te beschermen tegen de zon

Blijf uit de zon tussen 12:00 en 15:00. In de middag schijnt het zonlicht het sterkst en kan het de meeste schade aanbrengen. Ga rond deze tijden daarom niet in direct zonlicht zitten.

Draag bedekkende kleding. Bescherm je hoofd met een zonnehoed of pet. Ook de rest van je huid kun je beschermen met kleding. Hoe dichter en donkerder de stof, hoe minder UV-stralen erdoor kunnen. De kleding beschermt dan beter. 

Draag een zonnebril met UV-bescherming. Ook je ogen zijn gevoelig voor UV-straling. Je kunt bijvoorbeeld een hoornvliesontsteking krijgen. Bescherm ze daarom met een goede zonnebril.

Smeer je regelmatig in met een hoge factor zonnebrand. Het KWF raadt aan om minimaal factor 30 te gebruiken. Zo verbrandt je huid minder snel en verminder je de kans op huidkanker. Denk er ook aan om je in te smeren als je bijvoorbeeld buiten wandelt of aan het werk bent. En ook als het bewolkt is; wolken houden niet alle straling tegen. Begin met smeren een halfuur voordat je de zon in gaat. Bij veel UV-straling en als je een huidtype hebt waarbij je snel verbrandt, is het nog belangrijker om je met een hoge factor in te smeren.

Let op met sneeuw, water en zand. Deze stoffen weerkaatsen UV-straling. Daardoor verbrand je soms sneller dan je denkt.

Drink minimaal 2 liter water per dag. Om goed af te koelen, moet je zweten. En om goed te zweten, moet je genoeg vocht in je lichaam hebben. Pas wel op met alcohol; daardoor verlies je juist vocht.

Wat als je verbrand bent?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk toch verbrandt. Blijf dan minstens 3 dagen uit de zon om je huid te laten herstellen. Je kunt ook een verkoelende aftersun gebruiken. Bij veel pijn aan je huid kun je er natte doeken op leggen. Neem contact op met je huisarts als je erg veel last hebt van de verbranding, of als je koortsig of misselijk bent. 

Geniet van de zon, maar pas op jezelf.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep