Verhalen in inkt: Kim Graaf

Tatoeages. De tijd dat die alleen waren weggelegd voor zeevaarders en andere stoere beroepen ligt ver achter ons. Tattoos zijn er voor iedereen en in elke laag van de bevolking terug te vinden. Van een subtiel hartje op de pols tot een armvullend kunstwerk. Voor sommigen zijn tattoos echter meer dan een manier om het lichaam te verfraaien. Ze kunnen een ingrijpend verhaal vertellen of staan voor waarden die voor iemand van belang zijn. Kim heeft een tattoo met een bijzonder verhaal.

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, hadden mijn vader en ik elke avond een ritueel. Voor het slapen gaan keken we uit het raam, naar de maan. Hij tilde me op zodat ik goed kon kijken. Dat was heel belangrijk voor me. Ik kon niet slapen voordat ik de maan had gezien. Was die niet zichtbaar door de wolken, dan kon ik ontzettend boos worden.

Inmiddels prijkt er niet alleen een maan in de lucht, maar ook op mijn arm. Mijn vader is er helaas niet meer. Voordat ik vorig jaar bij Meander aan de slag ging, werd mijn vader ziek. Na maanden van onderzoek en tussendoor nog een hart- en herseninfarct hoorden we dat hij alvleesklierkanker met uitzaaiingen in de lever had. De enige manier om zijn leven nog met drie maanden te verlengen was om een zware chemobehandeling aan te gaan. Mijn vader wist meteen dat hij dit niet wilde. Hij koos voor euthanasie. Hij had een mooi leven gehad en wilde zelf bepalen hoe het zou eindigen.

“Ik kijk naar de tatoeage op mijn arm en weet dat mijn vader bij me is. Voor altijd.”

De twee daaropvolgende weken waren een rollercoaster. Ik vond het belangrijk om zelf voor hem te zorgen, in het ziekenhuis en in het hospice. Op die manier kon ik voor de laatste keer mijn liefde aan hem tonen. De gesprekken die we in die tijd hadden waren intens, maar des te bijzonder. Toen de dag van de euthanasie kwam, waren mijn moeder en ik erbij. Ook heb ik mijn vader na het overlijden verzorgd in het uitvaartcentrum. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit allemaal heb mogen doen en dat Meander me hierbij heeft gesteund.

Nu, zelfs als de maan door de wolken niet zichtbaar is, ben ik niet boos of verdrietig. Ik kijk naar de tatoeage op mijn arm en weet dat mijn vader bij me is. Voor altijd.


MENS magazine

Bekijk hier het lifestyle magazine van Meander.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep