Jamie Jaspers is bewegingsagoog

Jamie Jaspers (23) werkt als bewegingsagoog op de speciale afdeling voor mensen met Parkinson in Expertisecentrum Lückerheide in Kerkrade (Parkinson Punt Zuyd). Hier begeleidt ze mensen tijdens de beweegmomenten die ze met bewoners plant.

Het is haar eerste baan en ze is er ontzettend blij mee; Jamie studeerde in 2021 af als bewegingsagoog aan het CIOS in Sittard. Aanvankelijk wilde ze graag met kinderen werken, maar gaandeweg groeide haar belangstelling voor de revalidatiekant. “Zo ben ik hier terecht gekomen en ik vind het inmiddels een hele mooie baan. Vooral vanwege het contact met mensen; ik kan met hen bespreken wat ze zelf graag willen”, klinkt het enthousiast.

In haar werk begeleidt ze mensen die zowel langdurig als kortdurend in het expertisecentrum wonen. Naast de momenten met een fysiotherapeut, worden bewoners twee keer in de week begeleid door een bewegingsagoog. “Vaak is dat fietsen op de Motomed, een bewegingstrainer waar je met een stoel of je rolstoel bij kunt aanschuiven. Op het scherm ervoor, de Silverfit, worden filmpjes afgespeeld waardoor het lijkt alsof je in het buitenland fietst. Dat maakt het afwisselender”, vertelt Jamie. Zij zorgt ervoor dat snelheid en zwaarte van de bewegingstrainer goed worden ingesteld. “En ik houd de vorderingen bij van mensen die hier kortdurend verblijven om aan hun conditie te werken.” Verder wandelt ze regelmatig met mensen, of traint de fijne motoriek van de handen. 

Sinds kort is de afdeling bovendien gestart met ‘Parkinson boksen’: terwijl mensen tegen een boksbal slaan, moeten zij een vraag beantwoorden. “Voor mensen met Parkinson is het heel moeilijk om twee dingen tegelijk te doen. Door hen hierin te trainen, hopen we dat de deelnemers hier in het dagelijkse leven ook beter mee om kunnen gaan.”

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep