Firenschat Bimt

Muziek beleven met heel je lichaam. Elke klank of trilling niet alleen horen maar ook voelen. Dat is waar BIM voor staat: oftewel ‘Beleven in Muziek’. Activiteitenbegeleiders Ilona Paffen en Patricia Brull volgden hiervoor een opleiding en passen de activiteit nu toe bij de bewoners in Firenschat. “Als ze ons zien komen met de koffer vol spullen, verschijnt er vaak al een grote glimlach”.

“Als we met de koffer komen, zien we al een grote glimlach”

Het was Patricia die via haar dochtertje kennismaakte met BIM. “Ik heb een bijzonder dochtertje” vertelt ze, doelend op de beperking die ze heeft. “De begeleiding bracht het ‘BIMMEN’ ter sprake en daar reageerde zij heel goed op. Ik zag haar voor mijn ogen ontspannen. Zou dat niet ook iets voor onze bewoners zijn, dacht ik.   Met name de mensen die dieper dementeren kun je lastig bereiken. Al vaker dacht ik: wat zou ik nog meer kunnen doen? Nou dit dus!”

Knisperdoekjes

Samen met haar collega Ilona volgde zij een scholing waarin ze de techniek van het BIMMEN eigen maakten. Patricia legt uit: “In feite is het muziek vertalen op het lichaam, waardoor je het nog meer beleeft. Het betreft instrumentale muziek die op een bepaalde manier is opgebouwd. Je past drukpunten toe op de juiste momenten.” Ilona opent haar koffer waaruit kleurrijke attributen tevoorschijn komen. Van knisperdoekjes en een bal tot een spons, plumeau of waaier. “Elk nummer kent zijn eigen attribuut” vervolgt Patricia haar verhaal. Ze neemt de gele, zachte bal ter hand. “Stel ik werk met de bal. Tijdens het nummer rol ik deze over de armen of rug van de bewoner in een tempo dat meegaat met de muziek. Wanneer de muziek harder wordt, druk ik op datzelfde moment ook de bal iets harder tegen de arm, of als het tempo oploopt doe ik datzelfde.”

“Soms brengt het alleen een glimlach teweeg, maar dat is al genoeg.” 

BIM is een vorm van complementaire zorg. Er kunnen ook etherische oliën aan het object worden toegevoegd voor een geureffect. Ilona: “Elke lied kent zijn eigen structuur. Het is belangrijk dat je steeds een vaste volgorde aanhoudt zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. Dat geeft rust.” In totaal kunnen de activiteitenbegeleiders kiezen uit 30 nummers: van activerend tot rustgevend.  Al naar gelang het doel wordt de keuze voor een nummer bepaald. Patricia: “Is iemand erg onrustig, dan kies je bijvoorbeeld voor een rustgevend nummer waardoor diegene kan ontspannen. Met kleine aanpassingen kan iedereen ervoor in aanmerking komen, ook als iemand bedlegerig is. Meestal doen we het BIMMEN 1-op-1, maar soms ook met een groep. Het mooiste compliment is dat mensen vrolijk worden als ze ons met de koffer zien aankomen. ‘Je komt voor mij hè’ zeggen ze dan. Dat stukje aandacht alleen al is belangrijk.” Binnenkort gaan de collega’s een extra scholingsdag volgen om nog meer nummers aan het repertoire te kunnen toevoegen. “Het werkt aanstekelijk, wie weet volgen nog meer collega’s binnen Meander? Het brengt de mensen veel. Soms is het alleen maar een glimlach of een handreiking, maar dat is al genoeg.” 

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep