Steeds meer ziekenhuiszorg kan gewoon thuis


Het ziekenhuis verlaten voordat de antibioticakuur via het infuus is afgelopen? Nog niet zo lang geleden was dat ondenkbaar. Nu kan het wel, want die infuuszorg kan gewoon thuis. En dat is slechts één van de vele voorbeelden die Cynthia Krichelberg van het Highcare Team van MeanderGroep geeft. 

Dit team bestaat uit 25 medewerkers en levert dagelijks thuis zorg aan klanten van Meander. Daarnaast zijn ze regelmatig voor andere organisaties op pad. Dankzij hun inzet hoeven mensen voor steeds meer medische handelingen niet meer naar het ziekenhuis. De antibioticazorg thuis is een goed voorbeeld. Soms kunnen patiënten hierdoor enkele dagen eerder naar huis, maar het kan ook gaan om maanden. Bijvoorbeeld als sprake is van een hardnekkige bacterie, of een hersenabces. Nog een voordeel: dankzij het gebruik van mobiele infuuspompen kunnen mensen zich vrij bewegen. Cynthia: “De pomp zit in een tasje dat je gewoon kunt meenemen. Mensen kunnen gaan en staan waar ze willen. Dat is natuurlijk veel beter dan in een ziekenhuisbed liggen. Er zijn ook pasgeboren baby’s die antibiotica nodig hebben, omdat zij zelf of de moeder koorts hadden bij de bevalling. Dan is het natuurlijk veel fijner als je met de baby toch naar huis kunt gaan.” 

Veel voorbeelden 

Ook chemotherapie kan in een aantal gevallen thuis worden toegediend. Dan hoeft de patiënt na afloop van de kuur niet naar het ziekenhuis te reizen. “En dat is prettig, want dan is zo’n patiënt vaak moe”, vertelt Cynthia. Ander voorbeeld: afgelopen week was ze bij een kind die thuis extra voeding krijgt via een neus-maagsonde. Die sonde kan loskomen bij het spelen. “In het begin plaatsten wij die sonde terug via de neus. Nu doet hij dat zelf, onder onze begeleiding. En krijg ik een dikke knuffel als ik binnenkom. Hij is helemaal niet bang meer.” Een alternatief vormt de Mickey Button voor kinderen: een sonde via de buik die wordt afgesloten met een knopje. Ook die is bedoeld om kinderen bij te voeden.  

Cynthia vult het rijtje moeiteloos verder aan. Neem de CAPD, een buikspoeling voor mensen die geen of een slechte nierfunctie hebben: die hoeven niet meer voor nierdialyse naar het ziekenhuis. De dagelijkse buikspoelingen thuis zijn wel intensief, maar het voordeel is dat mensen kunnen leren om dit zelf te doen. “Er zijn meerdere handelingen die we mensen kunnen leren, als zij dat tenminste zelf willen. Zo krijgen mensen hun zelfstandigheid terug”, zegt Cynthia.  

Afwisselend 

Het Highcare Team wordt verder onder andere ingezet voor het in slaap brengen (sedatie) van mensen die terminaal zijn. En bij euthanasie plaatsen de verpleegkundigen een infuusnaald die de huisarts gebruikt voor het toedienen van de medicatie. Cynthia: “We doen veel verschillende dingen op een dag. Dat maakt ons werk heel afwisselend, maar mentaal soms ook moeilijk. Ik zat laatst met twee kinderen aan het bed van een jonge vader man bij wie de palliatieve sedatie was gestart. Dat heeft impact en dan praat je daar na afloop wel met een collega over. Soms is de zorg zo complex, dat we met z’n tweeën gaan. Maar er kan dus gewoon heel veel thuis.”   


Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep