Zij-instromer Bas Bolt stapte vanuit Ikea over naar de zorg

“Deze keuze is honderd procent winst”

Twaalf jaar lang had hij zijn eigen tattooshop in Hilversum, waarna hij de overstap maakte naar de retail-branche als o.a. logistiek manager bij Ikea. Een burnout zorgde ervoor dat Bas Bolt (45) pas op de plaats maakte en ging nadenken over wat hij echt wilde. Samen met zijn gezin verhuisde hij terug naar Limburg, en meldde zich aan voor een opleiding tot verzorgende IG. Drie dagen in de week werkt hij nu bij Kling Nullet. “Qua salaris ben ik weliswaar terug gegaan, maar toch: dit is 100 % winst!”

Het cv van Bas is zacht uitgedrukt veelzijdig te noemen. Na de middelbare school had hij nog geen idee welke richting hij zou kiezen en ging in dienst. Van daaruit werd hij uitgezonden naar Joegoslavië. Eenmaal weer in Nederland rolde hij vanwege zijn tekentalent in de tattoowereld. Twaalf jaar lang had hij zijn eigen tattooshop. In 2007 besloot hij toch voor een ‘gewone’ baan te gaan en kwam hij bij Ikea terecht waar hij zich opwerkte tot teammanager logistiek. Ook zijn volgende uitdaging werd er een als logistiek manager. Bas blikt terug: “Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik had alles al eens meegemaakt, van teambuilding en procesverbeteringen tot reorganisaties. Ik kreeg een burnout, deels ook vanwege mijn militaire verleden. Die periode heeft me aan het denken gezet. Ik volgde een mindfulnesstraining en ging in therapie. Als ik iets wilde veranderen moest het nu.”  

Voldoening

Die verandering kwam er. Vanuit het UWV kreeg Bas de kans geboden een opleiding in de zorg te volgen. “Ik wilde geen 40 uur meer werken en bovendien sprak de zorg me  erg aan. Drie jaar geleden is mijn moeder gestorven en ik heb haar tot het laatste moment kunnen verzorgen. Dat gaf veel voldoening. Wat als ik hier mijn beroep van zou maken?”  Bas nam die stap en ging aan de slag met een opleiding in combinatie met werken. Toen hij zijn huis gunstig kon verkopen nam hij met zijn gezin een nieuw besluit: terug naar Zuid-Limburg waar hij als kind tien jaar had gewoond. Hij startte de opleiding verzorgende IG bij Arcus en kwam na een korte werkervaring bij de Lückerheide en De Dormig  uiteindelijk terecht bij woonvorm 4 van Kling Nullet. “Fantastisch” straalt hij als hij vertelt over zijn werk. “Ik heb veel affiniteit met deze doelgroep. Als ik de bewoners een lach kan bezorgen doe ik daar alles voor. Het is dankbaar werk en tegelijk wil ik nog zoveel leren. Wondzorg, revalidatiezorg: het spreekt me allemaal aan. Wat dat betreft zit ik ook goed bij Meander, want je kunt hier alle kanten op!”  

Piraat

Of zijn stoere uiterlijk de bewoners wel eens afschrikt? Bas begint te lachen. “Eén bewoonster dacht bloedserieus dat ik piraat ben geweest en op zee had gevaren. Maar verder valt het mee hoor. Ik behandel mensen altijd met respect en zeker in het begin met enige terughoudendheid. Maar als ze je eenmaal kennen is het geen probleem en willen ze graag door mij geholpen worden. Gelukkig, want ik ben nog lang niet klaar in de zorg!”

Foto: Anne Jannes

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep