Werken na je pensioen - Annie Nijboer

Met pensioen gaan. Terwijl de één de dagen aftelt totdat het zover is, moeten anderen er nog niet aan dénken om te stoppen met werken. Of ze keren na een korte rustperiode weer volop terug in het arbeidsleven. Annie (74) en Willy (76) hebben de pensioenleeftijd al ver achter zich, maar genieten nog van het werkende leven. “Ik ga elke dag lachend aan het werk.”

Hoewel ze al twee keer een afscheidsfeestje heeft gehad, trekt Annie Lammertsma-Nijboer, acht jaar na haar pensioen, nog steeds meerdere keren per week haar blauwe thuiszorgvestje aan om mensen in de buurt te verzorgen. Annie: “Ik moet er niet aan denken om thuis achter de geraniums te zitten.”

Alweer 40 jaar geleden begon Annie als thuishulp bij een voorganger van het huidige Meander. Annie: “Ik dacht vroeger altijd; een moeder hoort thuis te zijn. Maar toen mijn kinderen naar school gingen, kon ik makkelijk een paar uurtjes in de ochtend werken.” Die paar uurtjes werden meer toen ze besloot de opleiding tot verzorgende te volgen: “Nu kon ik de mensen die ik voorheen hielp bij het huishouden, ook ondersteunen in de zorg.”

Annie heeft een groot zorghart en staat graag klaar voor haar medemens: “Vroeger kwam het wel eens voor dat ik klanten had die geen familie hadden om Kerst mee te kunnen vieren. Dan speelde mijn man taxichauffeur en haalde hij ze op om bij ons mee te eten. Dat mocht eigenlijk niet, maar ik vond het zo zielig. Die mensen genoten daar ontzettend van.” Ook organiseerde ze jarenlang straatfeesten in haar eigen straat: “We wilden mensen dichter bij elkaar brengen. Er woonden hier veel eenzame ouderen. Wij haalden ze dan op en maakten er met de hele straat een gezellige dag van.”

Die liefde voor de medemens is een van de redenen waarom Annie op haar 74e nog steeds aan het werk is in de zorg. Annie lacht: “Dat en het feit dat ik geen nee kan zeggen. Toen ik de tweede keer wilde stoppen, vroegen ze me of ik misschien toch nog even wilde uithelpen. Ik ging akkoord en kijk waar we nu zitten.”

In huize Lammertsma is werken na je pensioen niet vreemd. Ook Bertus, Annie’s echtgenoot, heeft tot zijn 75e als postbezorger gewerkt. Bertus: “Ik wilde gewoon in beweging blijven, was lekker buiten en het bracht natuurlijk ook nog wat geld in het laatje!” Of hij het vervelend vindt dat Annie nog steeds werkt? “Nee hoor”, lacht Bertus. “Dan kan ik lekker mijn eigen dingen doen.”

Met z’n tweeën hebben ze een rijk leven, samen met hondjes Bifi en Zorro. Annie: “We voelen ons allebei nog hartstikke fit, daar zijn we dankbaar voor. Met alle kinderen en kleinkinderen zijn we in totaal met 15. Elk jaar gaan we met onze verjaardagen in februari op vakantie met de hele bende. We wonen namelijk door het hele land, dus dan is het heerlijk om samen te zijn.”

In juni werkt Annie 40 jaar voor Meander. Annie: “Dan is het voor mij een mooi moment om er écht mee te stoppen.” Echt? Annie lacht: “Gisteren dacht ik weer: misschien blijf ik de zomer nog wel uithelpen.” Het boek is dus misschien nog niet helemaal gesloten voor Annie: “Weet je wat het is; als je thuis zit, voel je steeds weer een nieuw pijntje. Dan zit je stil en ga je erover nadenken. Dus laat mij maar lekker in beweging blijven.”


MENS magazine

Bekijk hier het lifestyle magazine van Meander.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep