Thuis wonen met intensieve zorgvraag dankzij Volledig Pakket Thuis

“Zorg is liefde. Er voor iemand kunnen zijn is vaak al genoeg.”

In uw eigen huis blijven wonen met dezelfde zorg- en dienstverlening als in een zorginstelling. Dat kan met het Volledig Pakket Thuis (VPT) van MeanderGroep. Voor Albert Burggraaff (69) en zijn vrouw Annie een uitkomst. Ondanks de zware zorgvraag van zijn 10 jaar oudere echtgenote kunnen ze op deze manier toch samen blijven in hun appartement in Heerlen. “Ik zou niet weten wat ik anders had moeten doen” zegt Albert. “Ze wil zo graag thuis zijn. Een paar uurtjes bij de dagopvang liepen al uit op een drama.”

Maar eigenlijk wil Albert ook niks liever. Samen met zijn vrouw blijven, ook al is dat soms ‘; pittig’ zoals hij het zelf bescheiden omschrijft. Fysiek voelt hij zich goed en zo lang het kan wil hij voor haar zorgen. Omdat Annie een indicatie heeft voor een zorginstelling, kunnen ze een beroep doen op het Volledig Pakket Thuis. Dat is dezelfde zorg zoals die op een zorglocatie wordt geboden. In het geval van het echtpaar Burggraaff houdt dat in dat de thuiszorg drie keer per dag langs komt voor de persoonlijke verzorging. Carolien Koenen, casemanager dementie, houdt de regie en kijkt op de achtergrond mee nadat zij de zorg heeft geregeld. En dan zijn er nog twee mantelzorgondersteuners: Jennifer Schuer en Klaudia Zadranowicz, die elkaar afwisselen en samen 16,5 uur per week bij het echtpaar aanwezig zijn. In die tijd kan Albert even iets voor zichzelf doen, terwijl mevrouw in goede handen is.

“Dat goede gevoel had ik meteen” blikt Albert terug. “Ik zie hoe mijn vrouw op beide dames reageert en dat is voor mij het belangrijkste. Vanaf het eerste moment was er die klik. In het begin huilde ze zelfs als hun dienst erop zat.” Jennifer, die nu 4 jaar bij het echtpaar over de vloer komt, knikt. “Ik werk bij de Hulp bij het Huishouden. Maar door een blessure kon ik mijn werk tijdelijk niet meer doen. Ik werd toen gevraagd als mantelzorgondersteuner. In feite doe je niets anders dan er zijn voor de mensen. Dat varieert van samen een blokje om in het park tot een praatje maken met wat lekkers erbij. En heel vaak gaat de muziek aan en maak ik een dansje door de kamer. Dan verschijnt er een grote lach op haar gezicht.” Klaudia vult aan: “Zorg is liefde. Dat is genoeg. Er voor de mensen zijn, dat is het mooiste en meest dankbare werk. Zo hoorde ik van Albert dat mevrouw altijd een echte dame was die wekelijks naar de kapper ging. Nu zorg ik dat ze er goed uitziet, ik lak haar nagels, doe haar haar of geef een voetenmassage.”

“Er voor de mensen kunnen zijn is dankbaar werk.”

Het is een dinsdagmiddag als we elkaar spreken in de woning van het Heerlense echtpaar Burggraaff. Albert zit op de bank, Annie zit naast hem in haar aangepaste rolstoel, volledig verdiept in een tv-serie. Jennifer heeft haar dienst erop zitten en Klaudia neemt het over. “Zullen we zo even naar buiten gaan” vraagt ze aan mevrouw en wrijft over haar hand. Voor Albert zijn dit de momenten dat hij even iets voor zichzelf kan doen. Op en neer naar Duitsland voor een boodschapje bijvoorbeeld. “Vroeger ging ik ook vaker kaarten met kennissen, maar daar heb ik de laatste tijd minder behoefte aan. Ik ben ook graag thuis”, geeft hij toe. De komst van de mantelzorgondersteuners is ook voor hem een welkome afwisseling. “Praten met mijn vrouw lukt niet meer. Daarom is het altijd stil in huis. Ik vind het fijn als er dan wat reuring is. We hebben zelf geen kinderen, dus ik noem de meisjes wel eens mijn pleegdochters” grapt hij. 

“Dit is zo mooi aan haar. Ze begrijpt alles wat je zegt.”

Met z’n drieën vormen ze een geoliede machine. “Annie is hoofdzaak” zegt Albert, die zichzelf wegcijfert. “We gaan elke dag wel even naar buiten voor een ijsje.” Jennifer lacht. “Oh ja, ijs daar is ze dol op.” Bij het woord draait mevrouw haar hoofd richting ons en er verschijnt een voorzichtige glimlach. “Dat is zo mooi aan haar” vervolgt Jennifer. “Ze kan dan wel niet praten, maar ze begrijpt wel wat je zegt. Ik had zelf geen ervaring in de zorg, maar heb gaandeweg veel geleerd. Oogcontact is heel belangrijk. En ze vindt het heerlijk als ik haar hand vasthoud.”

 

Bewondering

Albert Burggraaff is dankbaar voor de mogelijkheid dat zijn vrouw thuis kan blijven. “Als zij naar een zorgcentrum zou moeten, dan leeft ze niet lang meer. Daar ben ik van overtuigd. We hebben de dagopvang wel eens geprobeerd maar dan huilde ze alles bij elkaar. Die meiden zijn goud waard. Die kunnen mij volledig vervangen. Als ik dat niet had, zou ik echt radeloos zijn. Ik heb nu niet meer het gevoel dat ik er alleen voor sta. Je kunt eens overleggen en je verhaal kwijt.” Jennifer en Klaudia spreken op hun beurt hun bewondering uit voor Albert die ervoor heeft gekozen zelf voor zijn vrouw te zorgen, ondanks de intensieve zorgvraag. “Er zijn niet veel mensen die hem dit nadoen” zegt Jennifer. “Ik weet niet of mijn man dit voor mij zou doen. Ik weet niet eens of ik het zélf zou kunnen.” Klaudia knikt. “Des te mooi is het dat wij een team vormen en dit mogelijk kunnen maken.”

 

VPT pakket

Een Volledig Pakket Thuis wordt op maat afgestemd en ziet er voor iedereen anders uit.  Mevrouw Burggraaff krijgt, naast mantelzorgondersteuning, drie maal daags Verpleging en verzorging. Daarnaast zijn er ook een Gespecialiseerd ThuisBegeleider, een fysio- en een ergotherapeut bij de zorg betrokken en kijkt waar nodig een palliatief consulent mee. Iedere professional bewaakt vanuit zijn eigen discipline dat mevrouw zo comfortabel en veilig mogelijk wordt verzorgd. Zin weggehaald. Ook andere mogelijkheden, zoals ondersteuning bij de Hulp bij het Huishouden, zijn mogelijk. Meer weten over het Volledig Pakket Thuis? Bel met onze klantenservice: 0900 699 06 99 of kijk op onze website.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep