Flexteam in de thuiszorg

“Hoe oud of jong je ook bent, iedereen kan van elkaar leren”

MeanderGroep beschikt over een zogeheten Flexteam in de thuiszorg. Hierbinnen bepalen medewerkers helemaal zelf waar en wanneer zij willen werken. Ze hebben een contract van een bepaald aantal uren en vullen deze vervolgens zelf met openstaande diensten. Op deze manier kan Meander ervoor zorgen dat wanneer medewerkers bijvoorbeeld uitvallen door ziekte, deze diensten opgevuld kunnen worden door een flexmedewerker. Zo kan de zorg altijd doorgang vinden.

Vandaag spreken we Jacqueline Dammers en Ian van Bussel, zij zijn respectievelijk de oudste én jongste collega binnen het Flexteam. In dit artikel vertellen zij hoe ze in de zorg terecht zijn gekomen, wat ze van elkaar kunnen leren en hoe de zorg de afgelopen 40 jaar is veranderd. “Ik had toch eigenlijk gedacht dat ík in de rolstoel gereden zou worden, als oudste medewerker”, lacht Jacqueline als Ian plaatsneemt in de rolstoel. Vandaag worden de foto’s gemaakt voor dit artikel. Even later zien we Jacqueline over het parkeerterrein rennen met Ian in de rolstoel. Ze hebben er zelf de grootste lol in. Jacqueline: “Leeftijd speelt geen rol in de zorg. Hoe oud of jong je ook bent, iedereen kan van elkaar leren.” Jacqueline is 60 jaar en al meer dan 40 jaar actief in de zorg. Zij kwam al vroeg in aanraking met Meander toen ze in 1982 in de Lückerheide een opleiding volgde tot ziekenverzorgende. Ze grinnikt: “Je verwacht het niet, maar ik houd heel erg van verandering. De afgelopen 40 jaar heb ik dan ook op veel plekken gewerkt; van verschillende zorglocaties tot de thuiszorg. Juist omdat ik zo van verandering houd, past het Flexteam perfect bij me. Het voelt goed om zelf de eigen regie over mijn werk te hebben en de afwisseling houdt het uitdagend.

Vrijheid

Met zijn 28 jaar is Ian de jongste medewerker van het Flexteam: “Ik wist eigenlijk van kleins af aan al dat ik de zorg in wilde.” Na zijn opleiding Verzorgende IG werkte Ian vooral in zorglocaties: “Dat vond ik superleuk, maar ik miste een stukje uitdaging en afwisseling. Twee jaar geleden ben ik vader geworden en was ik ook op zoek naar meer eigen regie om er voor de kleine te kunnen zijn. Ik heb toen een tijdje als ZZP’er in de gehandicaptenzorg gewerkt, waar ik erachter kwam dat mijn hart toch echt bij de ouderenzorg ligt.

“Het voelt goed om zelf de eigen regie over mijn werk te hebben”

Toen Ian in aanraking kwam met het Flexteam leek dat op papier het perfecte plaatje. Ian: “Een baan in de ouderenzorg met veel afwisseling, waarbij ik zélf kan plannen? Bijna te mooi om waar te zijn! Maar inmiddels werk ik al een aantal maanden in het Flexteam en het bevalt ontzettend goed. Het voelt een beetje alsof je ZZP’er bent omdat je zelf de regie hebt, maar dan zonder de regelstress omdat je voor een organisatie werkt. Uiteraard moet je je verantwoordelijkheid nemen en je uren vol maken, maar je hebt daarnaast ontzettend veel vrijheid. Dat is heel prettig!”

“Een baan in de ouderenzorg met veel afwisseling, waarbij ik zelf kan plannen? Bijna te mooi om waar te zijn!”

De zorg van toen

Dat de zorg van vandaag compleet anders is dan 40 jaar geleden is een ding wat zeker is. Jacqueline: “Alleen al het feit dat mijn opleiding destijds ‘ziekenverzorgende’ heette, zegt al genoeg over hoe men destijds keek naar onze klanten. De zorg is nu veel menselijker. We kijken echt naar wie onze klant is, wat hij zelf kan en wil, en sluiten daar onze zorg op aan. Dat was vroeger gewoon veel dwingender en afstandelijker. Eigenlijk mis ik gewoon helemaal niets uit die tijd. We blijven ons continu verbeteren en ontwikkelen en dat verdienen onze klanten ook. Maar niet alleen voor klanten, ook voor medewerkers is er een hoop veranderd. Jacqueline: “Vroeger had je diensten van 12 uur of moest je 7 dagen achter elkaar een nachtdienst werken. Dat was echt geen pretje, maar daar had je verder geen keuze in. Ian: “Dan ben ik toch blij dat we tegenwoordig meer de regie kunnen nemen. En ik zie daar in de toekomst nog veel meer mogelijkheden voor. Naar mijn idee moet het straks ook in de locaties mogelijk zijn om flexibeler te kunnen werken. Dat ik binnen het Flexteam bijvoorbeeld ook een openstaande dienst in een verpleeghuis kan oppakken.” Jacqueline knikt instemmend: “Dat zou het nóg uitdagender maken!”

Teamoverleg

Of Jacqueline nog tips heeft voor Ian, die nog vrij nieuw is in het Flexteam? Jacqueline: “Ondanks dat je een flexmedewerker bent, kom je vaak terug in dezelfde buurtteams. Dan is het toch slim om het teamoverleg bij te wonen. Zo leer je meer collega’s kennen, weet je hoe een bepaald team werkt en kunnen jullie je kennis delen over klanten. Ian knikt: “Dat is zeker een goeie. Ik merk dat hoewel we allemaal Meander zijn, elk team bepaalde zaken toch net even anders aanpakt, omdat bijna elke buurt wel een eigen cultuurtje heeft, waar wij als zorgverleners ook op in moeten spelen.” “Trouwens”, zegt Jacqueline. “Heb jij je eigenlijk wel opgegeven voor het etentje dat we binnenkort met het hele Flexteam hebben?” Ian: “Oh, dat wist ik nog helemaal niet. Lijkt me wel heel leuk!” Jacqueline: “Ja, je moet je zeker opgeven. Dan kletsen we dan verder!” Wordt vervolgd dus.


Ook interesse in een baan in de zorg? Ga dan naar www.werkenbijmeander.com. Hier vind je ook de vacature van het Flexteam, waar wij eveneens altijd zorgtoppers voor zoeken!

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep