De buitenlucht als medicijn

Naar buiten gaan, een frisse neus halen en even een andere omgeving. Het is zo belangrijk, of je nu jong of oud bent. Binnen Meander wordt het buiten zijn volop gestimuleerd. Naast projecten als ‘Groen, Grijs en Gelukkig’ in samenwerking met het IVN en een beleefbos, zijn er tal van andere mogelijkheden om er samen met bewoners op uit te gaan. Per duo-fiets bijvoorbeeld, of met een duo-scootmobiel. Of samen de Kwiek wandel- en beweegroute lopen. We gaan met een aantal mensen mee op pad.

De buitenlucht als medicijn

“Alleen met wandelen kan ik mijn hoofd leegmaken.”

De 84-jarige meneer Dohmen uit Landgraaf woont ondanks zijn slechtziendheid nog zelfstandig.  Vroeger liep hij elke dag hetzelfde rondje: daar deed hij precies een uur en 10 minuten over. Nadat zijn zicht verslechterde, kon hij dat niet meer alleen. En net dat lopen deed hij zo graag. Nu hij de dagopvang Prima Vista bezoekt, kan hij er wel weer op uit. Met Kitty van de begeleiding aan zijn arm gaat dat prima. “Ik ben meestal diegene die de groep motiveert” vertelt hij. “Dan zijn we klaar met eten en dan roep ik: en nu de beentjes strekken. Meestal gaat iedereen dan wel mee.”

“Als we klaar zijn met eten roep ik: en nu de beentjes strekken!”

Met zijn slogan ‘zitten kan iedereen’ krijgt meneer Dohmen de groep in beweging. Het vaste ommetje is de Kwiek Beweegroute, die vlak voor corona in Kerkrade is geïntroduceerd. Een route van in totaal 1,3 kilometer in hartje Kerkrade, waarbij gebruik wordt gemaakt van het straatmeubilair. Pijlen en bedrukte stoeptegels geven aan hoe je moet lopen en waar je welke oefening kunt doen. We stoppen bij de eerste stap. Deze is gemakkelijk: schouders losmaken en door. De heer Dohmen doet elke oefening in volle overgave. “Ik doe deze thuis elke dag” zegt hij als hij zijn knieën optrekt. “Kijk Kitty, ik kom zelfs hoger dan jij!”

We lopen verder, langs het terrein van het Discovery Museum, waar elke ochtend de poorten worden opengezet, speciaal voor de wandelaars. Kitty en meneer Dohmen nemen plaats op een bank onderweg. Niet om uit te rusten, maar om vervolgens op te staan zonder de handen te gebruiken. En nog een keer. “Wandelen is zo fijn” zegt de heer Dohmen als we de route vervolgen. “Het kost niks en je maakt je hoofd even helemaal leeg. Ik heb de oogziekte Glaucoom en mijn gezichtsveld is nog maar 10 %. Ik zie alles dubbel, daardoor kan ik veel niet meer zelf. Autorijden bijvoorbeeld, of wandelen dus. Maar er is altijd iemand van de begeleiding die ik in de arm kan nemen. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als ik ’s ochtends in de bus zit op weg naar de dagbesteding, dan verheug ik me al. We lopen meestal met een hele groep. Als dan ook nog de zon doorbreekt en ik hoor kinderen spelen, dan denk ik: het leven is zo slecht nog niet. En weet je wat ook is?” Hij heft zijn rood/witte stok iets omhoog om zijn woorden kracht bij te zetten: “De koffie smaakt veel lekkerder als je buiten bent geweest...”


KWIEK is een korte wandeling, waarbij u gebruik maakt van het straatmeubilair in uw buurt. Volg de route en train uw balans, kracht en uithoudingsvermogen. Leuk om te doen en goed voor lichaam en geest.

Medewerkers van MeanderGroep hebben het initiatief genomen. Het programma VIE Leven in Beweging heeft subsidie gegeven en de Gemeente Kerkrade heeft geholpen met het ontwerp en de aanleg van de route.

Rondom de Hambos in Kerkrade is een route van 1,3 km en op 12 mei opende een tweede Kwiek beweegroute in Kerkrade rondom Hoog Anstel. Deze route bedraagt 800 meter. Beide routes zijn uiteraard ook voor iedereen in de wijk beschikbaar. Ze zijn tevens te vinden op de website van VVV Zuid-Limburg.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep