Vierde editie verwenconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen weer groot succes

Een engelachtige stem en sprookjesjurken: sopraan Mirusia brengt ouderen in verroering


Zondag 7 oktober jl. vond in Limburg Theater Parkstad in Heerlen het jaarlijkse verwenconcert plaats: een initiatief van een aantal zorgorganisaties in samenwerking met Limburg Theater Parkstad om ouderen en chronisch zieken een zorgeloze middag te bieden.  Dit jaar stond de Australische sopraan Mirusia op het programma.  Met haar sprookjesachtige stem en innemende persoonlijkheid wist ze het publiek te betoveren.

“De muziek is onder mijn botten gekropen” vertelt mevrouw Janssen uit zorgcentrum Eschveld in Epen die na afloop in het foyer een kopje koffie drinkt.  “Ik moet er echt even van bijkomen, zo mooi” en ze schudt haar hoofd.  Dat Mirusia weet te betoveren is een ding dat zeker is. Niet voor niets werd ze ooit de engel van André Rieu genoemd. Solo trekt ze nu de hele wereld over. In het Nederlands met een charmant Australisch accent  spreekt ze het publiek toe.  Haar prachtige jurk wordt een aantal keer gewisseld voor een evenzo mooi exemplaar. De nummers variëren van Phantom of the Opera en Ave Maria tot ‘Geef mij je angst’ van André Hazes. Na ‘it’s time to say goodbye’ komt ze, tot grote vreugde van het publiek, nog twee keer terug op het podium.  De zaal laat zich volledig meegaan in het repertoire: de ene keer ademloos stil, tot emotie geroerd en de andere keer gaan de handen uitbundig in de lucht.   

“Ik had deze middag nooit willen missen!” 

Stropdas

De heer Lepping is met zijn scootmobiel vanuit Heerlerheide naar het theater gekomen om de voorstelling bij te wonen. De thuiszorg had hem op deze mogelijkheid geattendeerd. “Ik ben  jarenlang op deze locatie gekomen. Ik was taxichauffeur en zette mensen hier af en haalde ze ook weer op. Maar binnen kwam ik niet zo vaak.” Vandaag dus wel en hij heeft genoten. Speciaal voor deze dag kocht hij een compleet nieuw pak met stropdas.  “Ik vond het een mooie gelegenheid om me in het nieuw te steken” zegt hij trots. Of de muziek hem heeft aangegrepen? “Zeker weten” haast hij zich te zeggen. “Vooral het Ave Maria. Ik heb de laatste periode nogal wat mensen verloren en tijdens begrafenissen of crematies wordt dat veel gespeeld. Dus dat nummer kwam wel even binnen ja!”

Opbloeien

De heer Olischlager is vandaag met zijn kleindochter vanuit Margraten naar Heerlen gereisd om Mirusia live te zien. “Ik woon in een zorgcentrum van Sevagram en toen ik van dit aanbod hoorde leek me dat geweldig. Ik heb vroeger altijd muziek gemaakt: trompet gespeeld, bariton en bas. Ik zat in drie muziekverenigingen waaronder ook het korps van de mijn. Muziek doet nog steeds iets met me en hoe bijzonder om dat nu met mijn kleindochter te beleven.”

De verhalen van de aanwezigen liegen er niet om. Van eenzaamheid tot lichamelijke pijn. Vanmiddag konden ze het even allemaal vergeten. Ria, die al jaren als vrijwilligster meegaat, vertelt: “Wat is er nou mooier dan muziek? Je ziet mensen volop genieten. Neem bijvoorbeeld mensen met dementie in een ver stadium. Soms krijg je nog nauwelijks contact met ze, maar als de muziek begint te spelen zie je ze opbloeien. Geweldig dat dit kan!”

“Mensen waar je nauwelijks contact mee krijgt zie je opbloeien”

Zangeres Mirusia nam na afloop nog even de tijd voor een korte Meet & Greet. Ze schudde handjes en ging met een aantal gasten op de foto, waaronder de heer Lepping. “Sta ik er tenminste ook nog goed op in mijn nieuwe pak”  lacht hij tevreden…

Het verwenconcert is een initiatief van MeanderGroep Zuid-Limburg,  Hulp bij Dementie Parkstad, Sevagram Verwenzorg, Stichting Cicero Zorggroep, Stichting Verpleeghuis Bergweide, VitalisGroep - Park Imstenrade en Cizop.
Naast Parkstad Limburg Theater leverden ook Bakkerij Voncken en gemeente Heerlen een bijdrage.

Foto’s: Foto Parkstad, Leo Sikkenga

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep