TRANS-SENIOR DAY @ MeanderGroep

Twaalf jonge onderzoekers vanuit diverse landen in Europa waren als onderdeel van hun leertraject vandaag te gast bij MeanderGroep. Zij doen onderzoek naar transities (verhuizingen) in de langdurige ouderenzorg. De promovendi maken deel uit van het Europese project TRANS-SENIOR, dat zich richt op het verbeteren en waar mogelijk voorkomen van dit soort transities. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Europese Unie.

Veel ouderen in de langdurige zorg maken verhuizingen mee. Vanuit thuis naar een verpleeghuis bijvoorbeeld of van het ziekenhuis naar huis. “Het is een onderwerp waar we nog maar heel weinig van weten” vertelt Hilde Verbeek, Hoogleraar Zorgomgeving aan de Universiteit Maastricht (een leerstoel die door Meander mede mogelijk is gemaakt). “Hoe kun je nou voorkomen dat mensen onnodig een transitie doormaken en als toch, hoe zorg je dat deze dan zo goed mogelijk verloopt? Dat zijn de twee centrale onderzoeksvragen.” 

MeanderGroep is lid van het Europese onderzoeksconsortium en daarom al in een vroeg stadium bij het onderzoek betrokken. “We willen een podium bieden voor jonge onderzoekers om zich verder te kunnen ontwikkelen in hun vakgebied” zegt Jack Jansen, bestuursvoorzitter van MeanderGroep. Juist die uitwisseling van kennis tussen Europees jong talent zorgt voor een versterking van de ouderenzorg in Europa. We staan hierin niet alleen, het is een gezamenlijke inspanning en uitdaging.” 

“De samenwerking met Meander hierin is erg waardevol”, vult Hilde Verbeek- aan. “Meander loopt voorop als het om zorginnovaties gaat. Zo zijn we vandaag met de onderzoekers onder andere een kijkje gaan nemen bij De Hoeve in Bocholtz waar onlangs een nieuwe vorm van verpleeghuiszorg is uitgerold. Het mooie aan dit project is dat praktijk en wetenschap nauw in elkaar overlopen en dat we in Europees verband van elkaar kunnen leren.” Het onderzoek krijgt vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg volgend jaar zeker een vervolg. “We willen de bewoner veel meer centraal stellen in elke transitie. Nu is het vaak de setting die bepalend is voor een keuze, maar het zou andersom moeten zijn.” 

Kijk voor meer informatie op: transsenior.eu of www.awolimburg.nl

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep