Meander kan terugkijken op succesvolle Parkstad Zorgbeurs

“Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was in de zorg!”

Het was gezellig druk tijdens de achtste editie van de Parkstad Zorgbeurs op zaterdag 3 november jl.  in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. MeanderGroep koos dit jaar voor een andere opzet en dat sloeg aan. Als bezoeker liep je de route door het leven: van de geboorte tot het ouder worden. Naast de diverse ‘stands’ waren er twee huiskamers ingericht waar je thuiszorg én de zorg in een wijkzorgcentrum of verpleeghuis kon beleven. “Voor mij is dit echt een middagje uit”, zegt de heer Reuselaers uit Heerlen.


Belevingstafel

In de thuiszorgkamer kunnen bezoekers plaatsnemen in de relaxfauteuil, bekijken hoe je met een hulpmiddel steunkousen aan- en uittrekt en hoe de raiser wordt gedemonstreerd: een apparaatje waarmee je iemand na een val heel gemakkelijk omhoog krijgt.  Verder zijn er drukbezochte demonstraties van de Medido (een automatische medicijndispenser), de midline (een infuusmethode via echo-geleiding) en het flexobed. De huiskamer verderop is ingericht als zijnde een kamer in een wijkzorgcentrum/verpleeghuis. Er is een digitale belevenistafel waar herinneringen aan vroeger kunnen worden opgehaald. Robotzeehond Paro is er weer en ook de Crdl: een houten muziekblok dat reageert op aanraking.  Wanneer je het blok streelt, volgt er een ander tegengeluid dan wanneer je erop tikt. “Zo kun je beter contact krijgen met dementerenden”, legt medewerkster Suzanne van Loo uit. Twee dames uit Kerkrade staan bij de belevenistafel. Als tachtig plussers drukken ze ietwat huiverig op de toetsen. Foto’s van vroeger verschijnen in beeld. “Oh die pannen hadden we thuis ook” klinkt het al gauw en even later lijkt de angst voor de techniek als sneeuw voor de zon verdwenen.  Er wordt geklikt en elk nieuw object geeft voldoende stof om over te praten.

Gemis

Alle diensten van MeanderGroep waren vertegenwoordigd, in de lijn van de levensloop. Dus van geboortezorg en jeugdgezondheidszorg tot werken bij Meander en alle soorten zorg die nodig kunnen zijn . “Ik dacht dat Meander alleen thuiszorg bood” zegt een mevrouw terloops tegen haar partner. Hij is op zijn beurt meer geïnteresseerd in het Roda stadion waarop je vanaf de beursvloer goed zicht hebt.  Bij de stand van Meander eXtra vult de heer Lambregts de enquête in. Welke diensten mist hij nog in het pakket? “Ik zou het echt niet weten”klinkt het en hij slaat die vraag over. “Ik mis vooral mijn vrouw”, zegt hij dan. “Vorig jaar waren we nog samen hier.”

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Dat is Meander in een notendop. Verdriet kan niet worden weggenomen. Maar wel biedt Meander de begeleiding die soms zo hard nodig is. Of dat nu thuis is, op een dagbesteding of in een van de wijkzorgcentra of verpleeghuizen.  En dat werd vandaag volop getoond. Door Meander-collega’s met aandacht voor de bezoeker. Want dat is waar het in de zorg om draait. “Het is zo fijn dat iedereen hier de tijd voor je neemt om je vragen te beantwoorden”, aldus mevrouw Jakobs uit Brunssum. “Ik kan wel bellen voor informatie, maar dit werkt een stuk persoonlijker. Nu kan ik het ook veel beter onthouden!”

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep