Burgemeester Petra Dassen voor even vrijwilliger binnen Hospice De Vlinderhof Kerkrade

Petra Dassen, burgemeester van de Gemeente Kerkrade, bezoekt allerlei initiatieven binnen de gemeente waar ook vrijwilligers actief zijn. “De parels van onze stad”, aldus Petra. “Het blijft heel bijzonder om te zien hoe mensen samen belangeloos de handen uit de mouwen steken om iets moois te realiseren voor een ander. Dat mag alleen nog maar meer groeien.”

In het kader daarvan draaide ze op een regenachtige dag in april een paar uur mee als vrijwilliger in Hospice de Vlinderhof Kerkrade. Petra: “Een plek met hele dubbele gevoelens. Het is aan de ene kant natuurlijk een droevige plek; er verblijven hier mensen die niet meer gezond zullen worden. Toch voel je vooral warmte en dankbaarheid zodra je naar binnenloopt. Zeker in gesprekken die ik had met een van de gasten en zijn dierbaren. Dankbaarheid voor het leven tot nu toe en dankbaarheid voor de liefdevolle zorg die wordt gegeven door de medewerkers en vrijwilligers. In zo’n gesprek merk je dat het hier niet alleen gaat om verdriet en afscheid nemen. Er is ook ruimte voor een lach en een vleugje humor.”

Petra verliet het hospice met alleen nog maar meer respect voor de medewerkers en vrijwilligers van het hospice: “Zo knap hoe zij elke keer weer met deze zware situaties weten om te gaan en zorgen voor liefde en sereniteit binnen de locatie. Dan is het ook heel mooi om de dynamiek tussen zorgprofessional en vrijwilliger te kunnen meemaken. Het is echt één team van toppers die er samen alles aan doen om het de gasten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken.”

Dat een vervolgbezoek gewenst is, is een ding wat zeker is. Petra: “Door het slechte weer heb ik nu vooral koffie kunnen schenken en mooie gesprekken mogen voeren. Maar de tuin moet ook af en toe worden geschoffeld; dat houd ik zeker nog in mijn achterhoofd.”

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep