Het prikkelen van de zintuigen


Met het prikkelen van de zintuigen geef je mensen persoonlijke aandacht en dat is weer goed voor hun welbevinden. Daarom gebeurt dit binnen MeanderGroep op allerlei manieren.

Neem muziektherapeut Els Sanders die regelmatig muziek maakt in de Rode Beuk in Simpelveld. “Ik bepaal zelf het tempo en speel in op wat mensen graag horen. Dan gaan ze zingen en bewegen”, vertelt ze. De muziek roept vaak herinneringen op en daarmee een lach en soms een traan. “Dat mag, maar ik zorg er altijd voor dat het eindigt met plezier.” 

Etherische olie

Een ander mooi voorbeeld vormen de massages met een crème basisolie gemengd met etherische olie. Jacqueline Bonnie, medewerkster complementaire zorg in Verpleeghuis Lückerheide, is hierin geschoold. “Mensen in de zorg worden vaak alleen aangeraakt op momenten dat ze verzorgd worden. Met een massage raak je niet alleen de huid aan, maar ook de mens. Dat doe je met aandacht. Zo ontstaat een hele andere ontmoeting.” 

Vers koken

Zoals op meer plaatsen binnen MeanderGroep vers gekookt wordt. Want de geur en smaak van vers bereid eten, doet eten, vertelt Sanne Poelsma, verzorgende IG in het Barbarahoes in Brunssum. Zeker als je dat samen met anderen doet, zoals tijdens de kookclub op maandag hier. Dan mogen de bewoners van de twee woongroepen voor mensen met dementie zelf beslissen wat er gegeten wordt. En bereiden ze de maaltijd ook samen voor. “Dan eten ze nog beter.”

Duofiets

Wijkzorgcentrum Dokter Calshof in Landgraaf kreeg in 2018 de eerste duofiets binnen MeanderGroep. Dit is een op maat gemaakte fiets met trapondersteuning waarin je met twee personen naast elkaar zit. Zonder al te veel inspanning kan men zo van de omgeving genieten. “Wij vinden belangrijk om iedereen te stimuleren om meer te bewegen, naar buiten te gaan, de wind in de haren en de zon op de huid te voelen.” legt William Charlier uit. Hij is dagbestedingscoach bij Wijkzorgcentrum Dokter Calshof en initiatiefnemer van de aanschaf van de duofiets, een wens die spontaan bij collega’s naar voren kwam. “Deze fiets is ideaal voor bewoners van ons wijkzorgcentrum en voor mensen uit de wijk die deelnemen aan de activiteiten hier. Met deze fiets kunnen wij heel wat kilometers afleggen. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Inwoners van Landgraaf zien ons regelmatig op de duofiets langskomen.”
 
 

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep