Technologie helpt bij het werken aan het welbevinden van bewoners.

Een deel van de extra financiën die VWS beschikbaar stelt voor de verpleeghuiszorg, is in 2018 besteed aan nieuwe technologie die helpt om het welzijn van bewoners van Meander Wonen met zorg te verbeteren. 

De collega’s in de groepswoningen Eschveld (Epen) zijn heel enthousiast over de Crdl, vertelt Patricia Zink, verpleegkundige in Eschveld. Deze Crdl is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen  mensen vertaalt in geluid. Dit maakt contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie. “Je ziet hoe mensen elkaar gaan aanraken om een geluid te horen. Een leuk extraatje is dat het een Zuidlimburgs product is.”

Een van de favorieten van Brigitte Iacovelli (Groepswoningen Rode Beuk in Simpelveld)  is de BelevingsTafel. “Eigenlijk kun je hem het beste vergelijke met een enorme iPad. Hij wel een meter bij anderhalve meter groot. Je kunt er met mensen samen aan tafel mee zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren. Spelletjes, puzzels, geheugentraining, maar je kunt er ook foto’s of filmpjes op afspelen. De mensen reageren er echt op; we maken er dan ook veel gebruik van.”

 “Ik kies voor de Qwiek-up” zegt Michael Breemen verpleegkundige plus in Pieterstaete de tijdelijke locatie voor de bewoners van de groepswoningen in Bocholtz . Dat is een mobiele projector die je op de muren maar ook op het plafond kunt laten projecteren. We passen het toe om de beleving stimuleren, maar ook therapeutisch, bijvoorbeeld als een bewoner onrustig is. De resultaten zijn fantastisch.”

De collega’s zijn het roerend eens. Zulke technologie is geen verarming van de zorg en vervangt ook geen mensen. Het is wel een verrijking en kan soms voorkomen dat je psychofarmaca moet inzetten. “We doen steeds meer ervaring op met deze vorm van zorginnovatie” sluit Michael af. De zorgbehoefte van de bewoner bepaalt welke vorm van technologie kan helpen.”

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep