“Meer bewegen geeft bewoners zelfredzaamheid terug”

Bij bewegen wordt vaak aan sporten gedacht, maar beweging zit ‘m ook in de dagelijkse handelingen, zo benadrukt Mirre den Ouden, promovendus bij de Academische Werkplaats Ouderenzorg. “Hier heb ik me in mijn onderzoek hoe beweging in het verpleeghuis gestimuleerd kan worden, op gefocust. Het onderzoek heeft o.a. plaatsgevonden op de afdeling Lelie in Verpleeghuis Lückerheide en in Wijkzorgcentrum Firenschat. Meehelpen in het huishouden, bijvoorbeeld tafels dekken, planten water geven of eigen brood smeren, gebeurde nauwelijks. Er zijn video-opnames gemaakt van het ontbijtmoment. In deze video´s zie je hoeveel er voor bewoners werd gedaan. Waarom de boter aanreiken als ze deze ook zelf kunnen pakken? Met dat soort kleine dingen viel al een hoop winst te behalen.”

Bewustwording

Meer bewegen zorgt er niet alleen voor dat bewoners beter functioneren in het dagelijks leven, maar ook dat ze hun zelfredzaamheid zoveel mogelijk behouden. Daarnaast heeft bewegen een sociaal aspect en draagt daardoor bij aan een betere kwaliteit van leven. De eerste uitdaging van Mirre was om verzorgenden en verpleegkundigen bewust te maken van het belang van bewegen. Mirre: “Zij zijn het immers die dagelijks betrokken zijn bij de zorg van de bewoner. Er zijn workshops georganiseerd voor verzorgenden en verpleegkundigen. Aandachtsfunctionarissen nemen op hun beurt een coachende rol op zich. Zij volgen de workshops en delen de kennis met medewerkers, familie en vrijwilligers. Zo is de cirkel rond.”

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep