“Niets geeft zoveel voldoening als de zorg”

Marijke Ketjen, verzorgende Meander Thuiszorg

“Ik ben 40 jaar geleden begonnen als gezinsverzorgster in Brunssum. Gedurende 6 weken  tot 2 maanden werkte ik in een gezin waar de moeder om de een of andere reden was uitgevallen. Ik nam het werk van haar over, het poetsen, koken, de zorg voor de kinderen. ‘Alles behalve uw man’, zei ik altijd. Ik vond het heerlijk werk, maar na 15 jaar kreeg ik zoveel last van mijn knieën, dat ik besloot een andere baan te zoeken. Ik hoorde dat er een receptioniste gevraagd werd bij de thuiszorg. Ik had daarvoor geen opleiding maar zorgde dat ik zo goed voorbereid en gemotiveerd was tijdens mijn sollicitatiegesprek dat ik toch werd aangenomen. Dat werk heb ik ook 15 jaar gedaan. Nu werk ik al 10 jaar als verzorgende bij Meander Thuiszorg in Heerlen. Toen de receptiefunctie werd opgeheven, trok de zorg me weer en dankzij het wijkgerichte werken hoefde ik ook niet zo ver te fietsen van klant naar klant als vroeger. Veel minder belasting voor mijn knieën dus, Omdat ik nog regelmatig een avonddienst draaide, was mijn kennis nog op peil. Ik moest alleen een medicatiecursus volgen. “Ik vond het werk aan de receptie geweldi, maar het werk in de zorg geeft meer voldoening. Ik ervaar meer dan in mijn vorige baan dat mijn werk noodzakelijk is. De complimenten die ik regelmatig krijg, doen me veel. Het werk is heel anders dan vroeger. Ik ben geen uren achter elkaar meer bij 1 klant, maar toch ervaar ik geen werkdruk. Het is belangrijk niet te gaan jagen. Daar is de klant niet bij gebaat. Ook neem ik niet zoals vroeger de klant alles uit handen. Ik vind de huidige aanpak veel beter. De klant blijft zo lang mogelijk zelfstandig. Veel beter voor zijn gevoel van eigenwaarde. Het is trouwens ook beter voor mijn lijf. Ik heb gelukkig geen lichamelijke klachten, maar voel wel dat ik ouder word. Dit werk is in dat opzicht best pittig; ik moet goed op mijn werkhouding letten.”


“Mensen aandacht geven, dat is heel belangrijk”

Jade van Hek, verzorgende IG

Eerlijk is eerlijk, voordat Jade van Hek overstapte naar de ouderenzorg had ze daar zelf ook geen goed beeld van. “Maar als mensen nu zeggen ‘dan ben je de hele dag billen aan het wassen’, zeg ik: dat doe je thuis toch ook niet.” Werken in de ouderenzorg is zo veel meer dan dat, weet de 29-jarige Jade van Hek nu. Achteraf heeft ze spijt dat ze na school voor het kappersvak koos en niet meteen de zorg in is gegaan. Als zij-instromer klom ze op van zorghulp tot verzorgende IG. De opleiding tot verpleegkundige staat nog op haar verlanglijstje. Maar eerst wil ze de opleiding tot ambassadeur van de beroepsvereniging V&VN (Verzorgenden & Verpleegkundigen) afronden: een rol waarin ze zal uitdragen wat haar werk inhoudt. Voor haar is dat op dit moment het werk op een somatische afdeling van Verpleeghuis De Dormig in Landgraaf voor mensen met lichamelijke klachten. Werk dat steeds complexer wordt, omdat mensen vaak meerdere aandoeningen hebben.. “Ik vind het belangrijk om er echt voor mensen te zijn. Aandacht is heel belangrijk en in de toekomst zal daar in de zorg nog meer de nadruk op liggen. Meander is een organisatie die continu blijft werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Ik werk nu negen jaar in de zorg en vind het heerlijk, ik haal hier mijn energie uit." 

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep