Het is altijd lente in de ogen van...

Leren en werken in de zorg

Het is altijd lente in de ogen van...

Jose Blezer
Auteur Jose Blezer 25 april 2019

‘Dit had ik tien jaar eerder moeten doen! Echt, het is mijn droombaan! Ik had nooit verwacht dat ik zo snel gehecht zou zijn aan deze oudere mensen, we hebben veel plezier samen en dan bouw je zo een band op,’ roept één van de zorgassistentes uit de introductieklas uit als ik haar vraag hoe het bevalt. Haar opmerking is geen incident. Les na les, groep na groep, is het enthousiasme voelbaar. 

200 nieuwe collega's

Toen er vanuit Meander nieuwe vacatures werden geplaatst voor maar liefst 200 (!) nieuwe medewerkers werd er massaal gereageerd. Affiniteit met de doelgroep was belangrijk en niet zozeer alle mogelijke vooropleidingen.

En dat het werkt blijkt wel! Zo vertelde een zorgassistent vandaag tijdens de les. "Ik kom uit een heel andere sector en heb altijd gewerkt in de productie. Totdat mijn vader opgenomen werd in een verpleeghuis en ik in contact kwam met de zorg. Ik vond het altijd leuk om in de huiskamer samen met mijn vader en een aantal andere bewoners een kopje koffie te drinken. Dat je de tijd voor hen neemt, wordt zo enorm gewaardeerd. Het deed hen zichtbaar goed, maar mij ook. Ik werd er meteen blij van."

Welzijn is meer dan zorg alleen

Een nieuwe functie is het die ervoor zorgt dat het welzijn van onze bewoners een nog belangrijkere plek inneemt. Want prettig wonen, gaat om meer dan goede zorg alleen. Dat het niet alleen werkt voor de bewoners, ziet ook een van de nieuwe krachten. ‘Dat wij er nu zijn en tijd hebben voor de bewoners, is niet alleen voor hen fijn, maar ook voor onze Meander-collega’s. Die extra aandacht wordt gewaardeerd en die waardering voelt goed.’

Ik denk terug aan de afgelopen maanden. Alle lessen waren anders. Hoewel de inhoud vaak hetzelfde bleef, brachten de deelnemers met hun persoonlijke verhalen,  ideeën en nieuwe impulsen de variatie die het werk boeiend maken. En dat is goud waard, want naast een mooi salaris is waardering voor je werk en voor elkaar misschien wel de belangrijkste reden waarom ook deze nieuwe collega’s dagelijks met een goed gevoel naar hun werk komen.

Buiten schijnt de zon en even moet ik lachen als spontaan het liedje in mijn hoofd opborrelt: 'Het is altijd lente in de ogen van de zorgassistente'.

Auteur

Jose Blezer

Als docent bij Meander Leren ontmoet je veel medewerkers in de zorg. Je geeft les maar leert tegelijkertijd heel veel van je deelnemers en hun verhalen. Wat me vooral raakt is de passie waarmee er gewerkt wordt in de zorg, en hoeveel we met en van elkaar leren.