Een cadeautje - aan jezelf!

Leren en werken in de zorg

Een cadeautje - aan jezelf!

Jose Blezer
Auteur Jose Blezer 28 februari 2019

'Vandaag geven jullie jezelf allemaal een cadeau', begin ik de training bij Meander Leren. De groep voor me die net nog luidruchtig stond te praten bij de koffieautomaat kijkt me verbaasd aan.

Hoezo, wie is er jarig?

'Niemand, maar laten we beginnen met onszelf iets te geven, waar we blij van worden. Iets dat wat toevoegt in ons leven. Normaal denk je dan aan iets materieels, toch? We kopen het, laten het mooi inpakken en genieten er daarna van. Voor even. Maar de beste cadeautjes zijn die van betekenis en waardevol blijven. Het cadeautje van vandaag is dat we iets leren, hier in de training of van elkaar dat je nog niet wist'. 

De groep is stil. Het duurt even voor het kwartje valt, dat merk ik, maar dan komt het gesprek op gang.

'Ik leer vaak van mijn klanten,' zegt de een. 'Ze zijn veel ouder dan ik en hebben meer levenservaring. Dat is tof, dat wist ik niet voor ik hier kwam werken'.

'Dat heb ik ook!' valt de ander in. 'In ons wijkzorgcentrum zitten mensen met fantastische verhalen. Die delen ze met elkaar, maar ik luister altijd graag mee. Vaak nemen ze juist de tijd om ze ook aan ons door te geven. Wat hun jeugd was, klinkt voor mij als verre geschiedenis, maar dan leuk'.

Ik knik. Dit bedoel ik.

'Ik had juist laatst, dat ik van jou leerde,' zegt een van de meiden tegen haar buurvrouw. 'Weet je nog met meneer van Hoeven? Ik wist echt niet hoe ik hem kon helpen, maar jij had direct een goede aanpak. Alsof je meteen wist wat je moest doen. Je bleef ook heel kalm, terwijl ik vanbinnen al in de stress schoot. Zoals jij dat oploste, dat had ik niet kunnen bedenken, maar zo doe ik dat de volgende keer ook'.

Haar buurvrouw glimlacht van oor tot oor, ook al haalt ze haar schouders op en mompelt ze bescheiden dat het niets voorstelt.

Na een kwartiertje heeft iedereen cadeautjes met elkaar uitgewisseld. We beginnen de training waarbij er ook elkaars inbreng goed gewaardeerd wordt. Daarna kijk ik de groep collega's die weer over onze locaties uitwaaiert en aan het werk gaat met veel plezier na. Dit intermezzo stond niet in het werkboek, maar nuttig was het zeker. Een cadeautje om te zien wat luisteren naar elkaar kan doen en hoe interactie zorgt voor interactie. De mensen buiten zien niet dat dit ook Meander is, maar leren - in een leslokaal maar ook achter de schermen- hoort er wel degelijk bij. Kennis is macht en leren is vooruitgang. Weten dat ik bij een bedrijf werk dat dit heel belangrijk vindt is een cadeautje. Voor de medewerkers, de klanten en zeker ook voor mij.


Auteur

Jose Blezer

Als docent bij Meander Leren ontmoet je veel medewerkers in de zorg. Je geeft les maar leert tegelijkertijd heel veel van je deelnemers en hun verhalen. Wat me vooral raakt is de passie waarmee er gewerkt wordt in de zorg, en hoeveel we met en van elkaar leren.