“Wij zien de toekomst van Firenschat zeer rooskleurig tegemoet”


Miriam Hanssen kwam voor de eerste keer in Firenschat toen haar moeder verhuisde naar deze locatie. Als zeer betrokken dochter werd zij door de toenmalige voorzitter van de cliëntenraad gevraagd om lid te worden. Dat zag ze wel zitten en na 3 maanden proef-lidmaatschap besloot ze volwaardig lid te worden. Miriam: “Als cliëntenraad van Firenschat is ons grote doel om het welbevinden en woongenot van onze bewoners te vergroten. Dat is waar wij voor staan.“ Toen de vacature van voorzitter beschikbaar werd, heeft ze niet lang getwijfeld: “Mijn rol als voorzitter geeft mij echt voldoening; iedereen wil een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en ik haal er ook gewoon ontzettend veel plezier uit.”

De komende jaren gaat er een hoop veranderen binnen Firenschat; een nieuwe, tijdelijke lift, renovatie of toch nieuwbouw? Als voorzitter van de cliëntenraad worden Miriam en de andere leden nauw betrokken bij de bouwprojecten. Wij stelden haar vijf vragen over het nieuwe Firenschat.

Hoe ziet de cliëntenraad de toekomst van Firenschat voor zich?

Wij zien allereerst de toekomst zeer rooskleurig tegemoet. Neem de nieuwe beddenlift, die is door toedoen van de cliëntenraad gerealiseerd. Wij hebben ons daar heel sterk voor gemaakt en zijn dan ook zeer tevreden dat deze er gaat komen. Daarnaast zal Firenschat zich moeten voorbereiden op de zwaardere zorg die gaat komen. Mensen blijven immers langer thuis wonen en komen straks met een zwaardere zorgvraag naar de locatie. Het is belangrijk dat het gebouw aansluit op deze ontwikkelingen, of het nu renovatie of nieuwbouw betreft.

Welke rol heeft de cliëntenraad in het hele proces van de herontwikkeling?

Voor de cliëntenraad is het belangrijk om niet alleen met een professionele blik naar de plannen te kijken, maar vooral met een blik van de bewoners en hun naasten. Dat is onze kracht, omdat wij zo dichtbij hen staan. Wat dat betreft zijn we betrokken amateurs. We kennen misschien niet alle bouwkundige termen, maar houden wel altijd een vinger aan de pols, voor onze bewoners. Zo zit ik bijvoorbeeld in de projectgroep, maar zitten er ook leden in de werkgroep Communicatie en de werkgroep Zorgdomotica. Op deze manier blijven we op de hoogte en betrokken.

Hoe neemt de cliëntenraad de wensen van de bewoners mee in het proces van de herontwikkeling?

Zoals ik al zei staan wij heel dichtbij de bewoners en zijn we constant bezig met achterhalen hoe een bewoner erover denkt. Zo zijn er twee keer per jaar op iedere afdeling etagegesprekken, waarin we gezellig met een kop koffie en een stukje vlaai in gesprek gaan met de bewoners; waar gaan en staan ze, wat vinden ze leuk en wat kan er beter? Sinds kort houden we ook eens in de twee maanden een spreekuur en hangen er op elke afdeling brievenbussen. Hierin kunnen bewoners en hun naasten een briefje stoppen als zij iets kwijt willen bij ons of een idee hebben. Nog laagdrempeliger is de activiteit “De Cliëntenraad draait een plaat”, waarin we gezellig samenkomen in het restaurant en onze huis-DJ verzoeknummers draait. In zo’n informele setting haal je waardevolle feedback op en signaleer je een heleboel. Aan ons dan de taak om alle input zo goed mogelijk op te pakken en naar de desbetreffende afdelingen en verantwoordelijken door te zetten.

Wat vinden de bewoners en hun naasten belangrijk in een nieuw gebouw?

Vooral een huiselijke en gezellige sfeer. Dat is voor vrijwel iedereen het meest belangrijke. Gewoon gezellig samen een kopje koffie drinken of een stukje vlaai eten, in een omgeving waar zij zich prettig en veilig voelen. Daarnaast moet ook de klimaatbeheersing goed geregeld zijn. De ene bewoner heeft het graag wat frisser terwijl de andere het juist heel snel koud heeft. Dat moeten zij, eventueel met hulp, zelf kunnen regelen. Natuurlijk hechten ze ook veel waarde aan een ruime huiskamer en eigen sanitair. Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar is des te belangrijk voor onze bewoners.

Als je zelf later in Firenschat zou komen te wonen, wat is dan belangrijk voor jou?

De hele cliëntenraad was het erover eens dat er dan een etage moet komen waar wij met z’n allen kunnen samenleven, in een soort cliëntenraad commune, haha. Dat is natuurlijk een grapje, maar we hebben het er wel regelmatig over wat wij belangrijk zouden vinden en dat is toch een goede sfeer, in de breedste zin van het woord. Een goede sfeer onderling, maar ook met de, hopelijk vaste, medewerkers. Het is belangrijk dat je je in Firenschat fijn en veilig voelt, je goed wordt verzorgd, goed en lekker kunt eten en dat je kunt blijven doen wat je leuk vindt. Ja, dat gunnen we iedere bewoner.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

Helpt u ons? Met uw reactie gaan we graag aan de slag. Zo verbeteren we onze website en helpen we u online nog beter. Uw reactie is anoniem. Heeft u een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699


Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep