Vrijwilligster aan het woord.

Mensen komen voor een praatje en gaan naar huis met een glimlach op hun gezicht!

Hannelore vrijwilliger van Meander aan het woord over haar werk. Zij runt samen met haar man André een tweedehandskleding-zaak in verpleeghuis De Dormig.

Het is woensdagmiddag. We zijn alweer een paar weken open na een stopperiode van drie maanden door corona. Als ik de eerste ‘klanten’ weer binnen zie druppelen, besef ik hoe fijn het is om weer in de winkel te zijn. De kleding stapelde zich thuis op en kan nu eindelijk doorgaan voor een tweede ronde.

Vier jaar run ik nu deze kledingzaak, samen met mijn man. Maar al sinds 2004 zijn we kind aan huis in verpleeghuis De Dormig. We kwamen hier toen mijn schoonmoeder hier woonde en gaven ons na haar overlijden op als vrijwilligers bij het helpen met de broodmaaltijd in de woonvormen. Toen zich de kans voordeed het kledingwinkeltje over te nemen, grepen we die met beide handen aan. Met één voorwaarde: meer ruimte. En die kregen we!

Het mooiste aan dit werk is om bewoners, maar ook mensen uit de wijk, een leuke middag te bezorgen. Ze komen voor een praatje en gaan naar huis met een lach én vaak een mooie broek, of jurk. Er is keuze genoeg. Van de kleding die ik van diverse kanten krijg aangeleverd, kies ik de mooiste stukken uit. Ik was en strijk alles en dan krijgt het een plekje in één van de schappen of aan de rekken. Het aanbod is inmiddels zo groot, dat het in de gang verder gaat.

“Mensen komen voor een praatje en gaan naar huis met een lach op hun gezicht én een nieuw kledingstuk”

Laatst kwam een bewoonster iets kopen, de week daarop kwam ze terug met haar dochter. Arm in arm liepen ze kwebbelend langs de rekken, je zag ze genieten en ook de dochter kocht iets moois. Of neem die meneer die hier elke week komt en elke week naar huis gaat met een trui voor een leuk prijsje. In zijn kast is nog nauwelijks plaats vertelde hij laatst, maar hij blijft komen. Een lekker zittende broek, een mooie blouse of leuk sjaaltje… kleding kan veel doen om je beter te doen voelen. Ik vind het mooi dat ik daaraan mag bijdragen.    

“Mooie kleding kan zoveel doen om je beter te laten voelen”

Laatst vroeg iemand me: het gaat niet om de winst dus? Nou eigenlijk wel! Want alles wat we met de winkel verdienen vloeit weer terug naar het huis. En daar kunnen bewoners weer extra uitstapjes van maken of genieten van een heerlijk ijs zoals afgelopen zomer.  Daar doen we het voor…

Heeft u nog mooie kleding die kan doorgaan voor een tweede ronde? Inleveren kan op woensdagmiddag tussen 14 en 16 uur in verpleeghuis De Dormig. Ook in Expertisecentrum Lückerheide is een kledingwinkel.

Fotografie: Anne Jannes.