Marjo Steinbusch maakte de switch naar de zorg

In januari van dit jaar besloot Marjo Steinbusch het roer om te gooien. Na jarenlang aan het werk te zijn geweest als gediplomeerd adviseur en onderzoeker vond ze het de hoogste tijd om een nieuwe weg in te slaan. In dit artikel vertelt de gedreven Hoensbroekse over haar nieuwe droom en de stappen die ze zet om daartoe te komen.

“Ik wil écht iets betekenen voor mijn medemens”

Marjo: “Ik wilde werk gaan doen met een directere, maatschappelijke impact dan dat ik tot nu toe had gedaan.” In de wijk in Hoensbroek waar ze woont ziet ze de gezondheidsproblemen namelijk toenemen. Marjo: “Reden voor mij om me meer te willen inzetten voor mijn naaste medemens.” Marjo stond er open voor om iets nieuws te leren en de zorg sprak haar enorm aan: “En als je iets met zorg wil in Hoensbroek, kom je bij Meander uit. Dus ging ik me te verdiepen in de mogelijkheden binnen de organisatie. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik graag de opleiding Verpleegkunde wilde volgen.”

Hulp bij het Huishouden

De gedachte van Marjo was ‘er is zoveel werk in de zorg, ik kan meteen aan de slag’. Marjo: “Er was helaas nét een opleiding gestart. Ik besloot te wachten, maar me hierdoor niet te laten weerhouden om alvast kennis te maken met de zorg. Toen kwam de Hulp bij het Huishouden in beeld.” Binnen de HbH kon Marjo wel meteen aan de slag en hoewel het een compleet andere tak van sport is dan haar loopbaan tot dan toe, was het volgens haar een logische stap. Marjo: “Als je de zorg wilt leren kennen, begint dat bij de HbH. Dat is toch vaak de eerste vorm van ondersteuning die mensen ontvangen, nog voordat zij thuiszorg krijgen.”

“Leuk om eens op je werk te horen dat je leeftijd een voordeel is, haha”

Half april kreeg Marjo te horen dat ze was geselecteerd voor de BBL-opleiding Verpleegkunde: “Ik was uiteraard ontzettend blij, maar de opleiding begint pas in november, dus dat duurt nog even. En opeens kwam daar de vacature voor zorghulp op mijn pad. Ik zag dat er een link naar de HbH was en was meteen geïnteresseerd. Weer een stapje dichter bij de zorg!”

Zorghulp

Marjo: “De opleiding tot zorghulp houdt in dat je twee dagen met een leuke groep en trainer leert om klanten te ondersteunen bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het ondersteunen bij het wassen, steunkousen aantrekken, aankleden en het in en uit bed gaan. Vervolgens krijg je nog trainingen in de online systemen van Meander en kun je aan de slag. De eerste twee weken loop je dan nog mee met een ervaren verzorgende IG, om de praktische handelingen goed onder de knie te krijgen.”

Na het behalen van haar diploma werkt Marjo in een dubbelfunctie als thuishulp én zorghulp. Marjo: “Ik vind het geweldig. Het is echt een tweede, goede voorbereiding op mijn opleiding tot Verpleegkundige. Ik kan me nu volledig concentreren op het contact met de klant en de basale zorg, zonder dat ik me al met complexe, verpleegkundige handelingen hoef bezig te houden.”

Als zorghulp maakt Marjo deel uit van een thuiszorgteam. Marjo: “De collega’s in de wijk zijn allemaal even behulpzaam. Ze staan altijd voor me klaar, wat me een geruststellend gevoel geeft.

Marjo geniet elke dag van haar nieuwe werk, maar kijkt ook enorm uit naar haar opleiding: “In november start ik met het BBL-traject. Ik kijk vol nieuwsgierigheid en enthousiasme uit naar de toekomst. Het voelt goed om echt iets te kunnen betekenen voor een ander en bij te dragen aan een gezondere wijk.” Marjo lacht: “Daarnaast is dit de eerste baan waarbij ik heb gehoord dat mijn leeftijd een voordeel is. Dat doet stiekem ook goed, haha.”Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep