Vroeger was alles beter

Wonen met zorg

Vroeger was alles beter

Mieke Philippi
Auteur Mieke Philippi 9 mei 2019

'Huisarrest, een blok aan het been en geen ontbijt. Dat waren enkele van de straffen die in de eerste verpleeghuizen golden als bewoners de regels overtraden.' Met open mond had ik zitten luisteren naar mijn lerares terwijl ze vertelde hoe de ouderenzorg er in de begintijd uitzag. 'Er heerste een streng beleid en die regels waren er zeker niet om gebroken te worden.'

Ik sta in de woonkamer van een van de woongroepen in wijkzorgcentrum Firenschat en denk terug aan dit moment tijdens mijn opleiding. Ik kijk om me heen en zie een zorgassistente die haar hand op de hand van mevrouw Peters legt, ter geruststelling dat ze niet alleen is. Op de vensterbanken staan plantjes volop te bloeien en in een van de relaxstoelen ligt onze robotpoes te slapen. 

Het is half drie in de middag en de geur van verse koffie verspreidt zich door de kamer. Ik trek de snoeplade open om een heerlijke versnapering erbij aan te bieden. Een heel assortiment ligt klaar. Voor ieder wat wils. 

'Vroeger was alles beter!' Ik hoor het mijn oma nog zeggen terwijl ik langs de tafels ga met de koekjesdoos. Mijn oma stierf toen ik 14 jaar was. Als ik toen geweten had wat ik nu wist, had ik haar kunnen vertellen dat we er echt op vooruit zijn gegaan.

Verpleging door de eeuwen heen

Na de 15e en 16e eeuw met zijn schandpalen en huisarrest bij het missen van het dagelijkse kerkbezoek, leek vanaf 1854 de basis voor de moderne verpleegkunde gelegd te zijn door Florence Nightingale. Een sterke en intelligente vrouw die haar leven heeft gewijd aan het verbeteren van de zorg en verpleging van zieken en gewonden. Onder haar leiding liep het sterftecijfer van de gewonde Engelse soldaten tijdens de oorlog in de Krim al snel terug van bijna de helft naar enkele procenten. Eenmaal terug in Engeland zette ze de eerste verpleegstersschool op en schreef een paar jaar daarna het eerste internationale handboek voor de verpleging van zieken. 

Het is dan ook geen wonder dat haar geboortedag, 12 mei, is uitgeroepen tot de internationale dag van de verpleging. Aanstaande zondag is het weer zover. Tijd om even stil te staan bij het belang van dit mooie beroep. 

Loes

Na de grondlegster van de moderne verpleegkunde is de zorg in beweging gebleven. De zorgsector is meegegaan met de modernisering van de maatschappij. Wetenschappelijke onderzoeken tonen de handen aan bed regelmatig nieuwe inzichten. Bijna 200 jaar na de geboorte van Florence Nightingale zie ik mijn collega's in wijkzorgcentrum Firenschat zich dag in, dag uit inzetten om bewoners het beste van beide werelden te geven: hun wensen gecombineerd met de nieuwste inzichten. 

Ons boegbeeld Loes speelt hier ook op in en vertaalt kort maar krachtig waar alle zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en wijkzorgcentra van MeanderGroep voor staan: 

   Liefdevol
   Oprechte aandacht
   Eigen kracht
   Stimulerend

Ik sta met trots voor deze zorg. Liefdevol help ik bewoners met eten, die dit niet meer zelfstandig kunnen. Met Oprechte aandacht luister ik naar verhalen over "de pap en de mam" als een bewoner in het verleden leeft, maar geheel overtuigd is van de tegenwoordigheid van zijn verhalen. Ik probeer ze in hun Eigen kracht te zetten door ze te Stimuleren om zelf te doen, wat ze nog zelf kunnen. Alles met de achterliggende gedachte dat ik het beste voor ze wil. 

Alleen soms, als iemand zijn dag niet heeft en er echt even doorheen zit, laat ik los wat verwacht wordt van hem en mij en vraag ik: "Waarmee kan ik u helpen?" Hadden ze dat ook maar gedaan in die allereerste verpleeghuizen in de Middeleeuwen... 

Vind je goede zorg ook belangrijk of wil je je waardering voor zorgmedewerkers kenbaar maken? Klik dan op het hartje hieronder. 


Auteur

Mieke Philippi

Tijdens mijn werk als HBO-Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie in wijkzorgcentrum Firenschat krijg ik met veel verschillende situaties, mensen en emoties te maken. Als hobby schrijf ik graag over zaken die me opvallen en raken.