Mangomomentje in de zorg

Thuiszorg

Mangomomentje in de zorg

Audrey van der Weerden
Auteur Audrey van der Weerden 7 februari 2019

‘Dag mevrouw, tot de volgende keer,’ zeg ik terwijl ik de deur achter me dichttrek. Ik loop naar de lift om naar mijn volgende klant te gaan. Opeens hoor ik: ‘Hallo juffrouw.’ Ik kijk om me heen en zie een oude dame gekleed in een grote kleurrijke trui en een grijze sportbroek samen met haar rollator in de deuropening staan. ‘Hallo mevrouw.’ ‘Jij bent toch van de thuiszorg, hè?’ vraagt ze. ‘Zou je me even kunnen helpen?’ ‘Zeker, mevrouw!’ Ik loop naar haar toe. 

Ze ontvangt mij hartelijk in haar woning en biedt mij een kopje thee aan. Op de eettafel ligt een agenda, de krant, verschillende puzzelboekjes en een aantal brillen. ‘Schuif alles maar aan de kant, maak maar plaats,’ zegt mevrouw terwijl ze druk in de weer is met de thee. Ze zet twee grote koppen thee op tafel en begint te vertellen. Ze woont al jaren met plezier in deze aanleunwoning, maar ze voelt zich soms eenzaam en weet niet goed waar ze naar toe kan met haar vragen. Ze ziet en hoort minder goed waardoor ze steeds meer binnen blijft. Ze schrijft elke dag in haar agenda wat ze die dag gedaan en gezien heeft. ‘Dat moet wel, want dat kan ik echt allemaal niet meer onthouden kind, ik ben ook al ver in de negentig,’ zegt ze glunderend.

Mijn vragen en aandacht doen haar duidelijk goed. Ik neem mijn laatste slok thee en vraag waar ik haar bij kan helpen. ‘Kind, ik ben gisteren gevallen en heb een wond op mijn been. Zou jij hier even naar kunnen kijken?’ ‘Hoe komt het dat u gevallen bent mevrouw?’ ‘Opeens deed de tv het niet meer, toen ben ik wat aan de kabels gaan friemelen en uiteindelijk viel ik over zo’n stomme kabel heen, toen heb ik het maar opgegeven.’ ‘Heeft u ergens pijn?’ ‘Nee alleen dat wondje. En die stomme tv doet het nog steeds niet. Dat vind ik vervelend, want vanavond komt blauw bloed, dat kijk ik altijd en wil ik zeker niet missen!’ Ik grinnik. ‘Dan zal ik eerst naar het wondje kijken en dan kijk ik of ik de tv weer aan de praat krijg.’ ‘Dat zou fijn zijn!’ knikt ze.

Ik verzorg en verbind het wondje opnieuw en spreek met haar af dat ik over twee dagen weer kom om ernaar te kijken. Daarna check ik de tv.  Er ligt een wirwar aan kabels. ‘Pas op dat je niet valt!’ waarschuwt ze me als ze zelf in de relaxstoel plaatsneemt om mijn technische vaardigheden te bestuderen. ‘Ik zal mijn best doen, mevrouw,’ mompel ik en ik haal alle kabels uit elkaar en steek ze opnieuw in de tv en het stopcontact. ‘Druk maar op de aan-knop,’ geef ik aan. Mevrouw drukt op de aan-knop en er verschijnt beeld. ‘Wat fijn,’ roept ze! ‘Wat ben ik je dankbaar, dankjewel!’ ‘Graag gedaan, mevrouw. Over twee dagen kom ik weer naar het wondje kijken en mocht er in de tussentijd iets zijn dan belt u maar!’ Ik schrijf het nummer van het wijkteam in haar agenda en noteer de datum dat ik haar weer bezoek. ‘Ik ga weer verder, tot over twee dagen.’ ‘Wat fijn dat je me hebt geholpen kind en tot over twee dagen.’ 

In de lift naar boven denk ik aan dit spontane bezoekje en aan hoe een klein beetje hulp en aandacht een mens zo blij kan maken. Het blijft bijzonder om mee te maken.

’s Avonds plof ik op de bank en kijk ik het journaal. Het gaat over ‘het woord van het jaar’ en het woord ‘mangomoment’ is een van de kanshebbers. Ik had er nog nooit van gehoord, maar een ‘mangomoment’ is een zorgverlener die met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëert voor een patiënt. Een mond vol voor soms een klein gebaar. Even denk ik terug aan vanmiddag. Dat zou zowaar wel eens een ‘mangomoment’ geweest kunnen zijn. Ik verheug me nu al om over twee dagen weer terug te gaan naar de mevrouw van vanmiddag. Wie weet welk ‘mangomomentje’ we dan weer kunnen realiseren.

Heb jij ook een mangomoment meegemaakt dat je met ons wilt delen? Reageer dan met jouw mangomoment op onze post op facebook!

Of zou jij ook graag werken in de zorg en zelf mangomomenten maken? Neem dan contact op met MeanderWerk via MeanderWerk@mgzl.nl of 045-561 6130. Om zo ook mangomomenten voor onze klanten te realiseren!

Auteur

Audrey van der Weerden

Van zorg aan kinderen tot zorg aan ouderen van ruim honderd jaar oud, zorg bieden in elke fase van het leven. Ik neem jullie mee de wijk in en laat jullie als wijkverpleegkundige een van de meest veelzijdige sectoren van de zorg zien!