Technologische gadgets zorgen voor een stijging van zorgkosten

Innovatie

Technologische gadgets zorgen voor een stijging van zorgkosten

Bram Smeets
Auteur Bram Smeets 11 april 2019

In de zorg maken we steeds meer gebruik van “technologische innovaties” van gadgets. Ziet er spannend uit, maar in de praktijk leidt het nog tot een toename van de zorgkosten en weinig echt resultaat. Waardeloos dus, die zogenaamde innovatie. 

‘Een elektronisch dossier is helemaal niet vanzelfsprekend in de thuiszorg’

Beeldschermzorg geen oplossing

Het afgelopen jaar ben ik op veel zorglocaties, congressen en bijeenkomsten geweest. Tijdens deze events heb ik voornamelijk geluisterd en geobserveerd. Er zijn me een aantal zaken opgevallen. Een elektronisch dossier is helemaal niet vanzelfsprekend in de thuiszorg. Bij innovatie denken veel mensen aan de inzet van technologische 'gadgets'. Inzet van beeldschermzorg is vaak niet succesvol, maar dat heeft weinig te maken met die beeldschermen zelf, dat komt vooral omdat de bestaande processen erachter niet worden aangepast aan de nieuwe techniek. Oftewel: we voegen iets toe of vervangen een onderdeel, zonder dat we ons afvragen of we daarmee beter ons doel bereiken. Het gevolg: gadgets die verkocht worden als technologische innovaties zorgen niet voor een betere zorg, maar voor een toename van zorgkosten.

Een nieuwe manier van denken

Ik denk dat de aanschaf van gadgets in de zorg een gevolg is van een verandering van gedachtegoed in de zorg. Veel zorgorganisaties werken volgens de principes van positieve gezondheid of eigen kracht. Vooral kijken naar wat wel kan, niet focussen op wat niet meer gaat. Dit werkt natuurlijk hartstikke goed als het gaat over de zorg en begeleiding van klanten, medewerkers en visie van een organisatie. Maar niet als we het hebben over innovatie en de inzet van technologie.

Robots en interactieve schermen

Want als we ‘uitgaan van eigen kracht’ doortrekken naar de innovatie, dan zouden alle verpleeghuizen volstaan met robots, interactieve beeldschermen en andere technologisch hoogwaardige producten. Deze producten voegen vaak niks toe aan de belangrijkste taak van zorgorganisaties|:, zorg verlenen. Super efficient en heerlijk op eigen kracht. Maar die dingen kosten per stuk tussen drieduizend en twaalfduizend euro. De kosten op zich zijn geen bezwaar, als de opbrengst van de inzet van een product of gadget zijn investering kan terugbetalen. Daarin komt het probleem om de hoek kijken: bij veel van deze gadgets is dat niet zo met als gevolg dat die innovatie vele duizenden euro's kost, maar in de praktijk niets opbrengt. In veel gevallen is het zelfs zo dat een gadget nauwelijks nog gebruikt wordt als de nieuwigheid er eenmaal vanaf is.

Focus op het probleem, niet op de innovatieve oplossing

Binnen MeanderGroep bestuderen we steeds meer  de problemen die er spelen, zonder per direct naar alle mogelijkheden of oplossingen te kijken. We onderzoeken het probleem, analyseren het en bekijken het vanuit een ander perspectief. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er innovaties ontstaan, die daadwerkelijk impact hebben op de problemen die er nu spelen. Is dat nieuw? Verre van, er was namelijk ooit een meneer die zei: ‘Als ik een uur had om een probleem op te lossen, zou ik 55 minuten het probleem bestuderen en slechts 5 minuten besteden aan de oplossing.’ Wie dat was? Ene meneer A. Einstein en die had het best vaak bij het juiste eind ;-).

Wat vind jij: ben je voor innovatie in de zorg en slaan we door in onze drang naar gadgets? Of ben je het er niet mee eens? Laat het weten in de comments!


Auteur

Bram Smeets

Innovatie is zeg maar echt mijn ding. Opgeleid als verpleegkundige, inmiddels werkzaam als innovatie adviseur van het cluster Thuiszorg.