Met de billen bloot

Innovatie

Met de billen bloot

Bram Smeets
Auteur Bram Smeets 10 oktober 2019

Soms maak je een uitglijder, een fout of een blunder. Het kan zijn omdat een keuze achteraf de verkeerde bleek of soms zijn er onvoorziene omstandigheden. Dat gebeurde mij onlangs ook. En weet je, ik werd er nog voor beloond ook!

In de zorg heerst veelal het idee dat fouten maken niet oké is, waardoor er vaak niet over gesproken wordt. Jammer, want uiteindelijk is iedere fout een leermoment. En leermomenten zijn positief en moeten misschien zelfs gevierd worden. In Nederland is er zelfs een Instituut voor Briljante Mislukkingen. Uit ervaring weten mijn collega’s en ik inmiddels dat angst voor mislukking belemmerend werkt voor creatieve ideeën en innovatie. Daarom besloten we tijdens onze maandelijkse innovatiebijeenkomsten juist deze leermomenten eens voor het voetlicht te plaatsen. 

 Wees open en eerlijk over wat fout ging en deel dat met je collega’s. Die vraag stuurden we de organisatie in. En je kon er een heuse Slippertroffee mee winnen. Maar toen bleef het stil. Akelig stil. Maakt dan niemands fouten vroegen we ons nog even af? 

Enkele weken voor de uitreiking raakte ik toch lichtelijk gestrest en voelde een bepaalde druk. De trofee was geregeld, maar niemand om hem in ontvangst te nemen! Moest ik dan toch zelf met de billen bloot? Tja, wie A zegt moet ook B zeggen….

Moest ik dan toch zelf met de billen bloot?

En dus was ik het zelf die tijdens onze innovatielunch ietwat nerveus naar voren schuifelde. Een fout toegeven is toch lastiger dan ik dacht.  Ondanks de nervositeit en ook wel een gevoel van schaamte vertelde ik mijn verhaal. Een daverend applaus volgde. 

Ook na afloop kreeg ik van meerdere collega’s complimenten voor het delen van mijn leermoment. Het leukste was echter dat ik een paar dagen later met een collega aan het praten was over een mogelijk project. De collega viel even stil en keek me aan. Zullen we gelijk ook een collega van een andere afdeling erbij betrekken? Want ik wil liever geen slippertje maken” Ik knikte en dacht tevreden dat mijn missie was geslaagd. 

Van fouten kun je leren!

((De slippertrofee is onderdeel van de innovatielunch en zal iedere maand opnieuw uitgereikt worden.))


 


Auteur

Bram Smeets

Innovatie is zeg maar echt mijn ding. Opgeleid als verpleegkundige, inmiddels werkzaam als innovatie adviseur van het cluster Thuiszorg.