De kracht van aanraking

Innovatie

De kracht van aanraking

Bram Smeets
Auteur Bram Smeets 21 februari 2019

Technologie kan ervoor zorgen dat verpleegkundige lichaamsfuncties van patiënten op afstand kunnen worden gemonitord. Virtual reality kan pijn verminderen. Robots kunnen helpen om eenzaamheid te verminderen. Maar kan technologie ook de menselijke aanraking vervangen?

De kracht van de menselijke aanraking

Op 17 oktober 1995 werd een aanstaande moeder in de Verenigde Staten naar het ziekenhuis gebracht met vroegtijdige weeën. Twaalf weken voor de uitgerekende datum werden Kyrie en Brielle Jackson geboren. Zoals in die tijd gebruikelijk was, werd een tweeling gescheiden en in een aparte couveuse gelegd om het risico op infecties te minimaliseren. Kyrie ging goed vooruit, maar haar kleine zusje had problemen met haar ademhaling en hartslag. Ze kwam niet bij en had een laag zuurstofniveau.

Drie weken later op 12 november ging de kleine Brielle erg achteruit. Haar dunne armpjes en beentjes werden blauwgrijs terwijl ze naar adem hapte en haar hartslag steeg.

Nadat de artsen alle conventionele behandelingen uitgeput hadden, leek het erop dat Brielle de dag niet zou overleven. Op dat moment kwam verpleegster Gayle Kasparian op het idee om een procedure uit te proberen die in delen van Europa bekend was, maar nog vrijwel onbekend in de Verenigde Staten. Ze plaatste de tweeling in dezelfde couveuse, met toestemming van de ouders.

Vrijwel meteen nestelde Brielle zich tegen Kyrie aan en begon te kalmeren. Binnen enkele minuten stabiliseerde haar zuurstofwaarde. Terwijl ze tegen elkaar aan lagen, legde Kyrie haar linkerarm om haar kleine zusje. Dit had tot gevolg dat Brielle ’s hartslag zakte tot een normaal ritme en haar temperatuur toe nam.

Technologie maakt veel mogelijk

Naar aanleiding van het succesvolle herstel van de tweeling is er onderzoek uitgevoerd naar het samen laten slapen van te vroeggeboren tweelingen. Er zijn inmiddels veel ziekenhuizen met een speciale couveuse voor tweelingen. Technologie kan de zorg ondersteunen, maar niet de warme hand van de verzorgende of de wijkverpleegkundige vervangen. Wat de kracht is van de menselijke aanraking is vooralsnog een raadsel. 

Maar iedereen kent deze wel. Denk maar eens terug aan vroeger, als je als kind bang was en je vader of moeder kwam je een knuffel geven. Of de strelende aanraking van een geliefde. Of zoals in de zorg, waar de warme hand van de zorgmedewerker er altijd is voor de klant. Maar ook het zachte kneepje  in de hand met bijbehorende goedkeurende knik, van die ernstig zieke klant die zich niet meer goed kan uiten. Dan is de kracht van de menselijke aanraking echt zichtbaar en voelbaar. 

Technologie kan de zorg ondersteunen, maar niet de warme hand van de verzorgende of de wijkverpleegkundige vervangen.

Het lijkt mij dan ook niet erg waarschijnlijk dat technologie ooit de kracht van de menselijke aanraking kan evenaren. Hoe denk jij daar over?   

Auteur

Bram Smeets

Innovatie is zeg maar echt mijn ding. Opgeleid als verpleegkundige, inmiddels werkzaam als innovatie adviseur van het cluster Thuiszorg.