Kraamzorg

Je hebt voor de kraamverzorging en de eventuele bevalling thuis verschillende praktische hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers of opblaasbaar matras, een po, bedzeil en een kruik. Al die spullen hoef je niet te kopen, bij het uitleenmagazijn van de MeanderGroep kun je ze gewoon een tijdje lenen. Kijk op www.meanderkraamzorg.nl voor een checklist van benodigdheden.

Verzorging van moeder en baby tijdens de kraamperiode. De kraamverzorgende houdt de gezondheid van beiden goed in de gaten.

  • Advies over de verzorging en voeding van het kind. De kraamverzorgende leert de ouder een aantal vaardigheden zoals het baden van de baby.
  • Hulp bij (borst)voeding
  • Bieden van emotionele steun
  • Overleg met externe deskundigen. Gedurende de hele kraamzorg werkt de kraamverzorgende samen met de verloskundige en/of de huisarts.

Afhankelijk van de uren kraamzorg en jouw persoonlijke situatie zal de kraamverzorgende in overleg zorgdragen voor een aantal huishoudelijke taken (zoals de was en het verzorgen van de maaltijd).

Na je inschrijving bij Meander Kraamzorg, bepalen we hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Hierbij houden we ons aan de afspraken die landelijk zijn vastgelegd in een zogenaamd 'indicatieprotocol'. Als er geen bijzonderheden zijn, zal het aantal zorguren ongeveer 45-49 uur zijn, verdeeld over 8 dagen. Als bijvoorbeeld al bekend is dat je met een keizersnede zult bevallen, dan houden we er rekening mee dat je extra kraamzorg nodig hebt.

In de zevende of achtste maand van je zwangerschap komen we bij je langs om een goede inschatting te maken wat voor jou de juiste hoeveelheid kraamzorg is.

Als je zwangerschap anders verloopt dan verwacht, kun je rekenen op extra kraamzorg. Direct na de geboorte kijken we opnieuw of de vastgestelde kraamzorg voldoende is. Dit gebeurt in overleg met de verloskundige en onze kraamverzorgende. Wij zorgen ervoor dat je verzekeraar hierover wordt geïnformeerd.

Wanneer jij en/of je baby bij een ziekenhuisopname (onverwacht) langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven, kijken wij bij ontslag welke kraamzorg wij nog kunnen leveren. Hierdoor krijg je dan in de thuissituatie nog praktische ondersteuning bij de verzorging van de baby.

Borstkolven en andere producten met betrekking tot het geven van borstvoeding kunt u in de Meander Winkel of bij de Meander Uitleen kopen. In verband met de hygiëne lenen we deze artikelen niet uit.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Stel hier uw vraag, dan komen wij hier zo spoedig mogelijk op terug.